Till mig kom tomten med en lödstation, där jag digitalt kan ställa in lödkolvens temperatur mellan 150 och 450 grader C. Fiffigt tror jag, för jag har lödtenn med smälttemperatur på 225, 188, 145 resp 70 grader C om jag förstår rätt.
Jag antar att jag skall ställa in en högre spetstemperatur än resp. lödtenns smältpunkt, för att värma lödstället till lödtennets smälttemperatur. Högre än det lödtenn jag använder, men helst lägre än intilliggande lödnings smälttemeratur (eller kyla denna).
- Men hur mycket? Finns det några tumregler?
- Vad händer med lödtennet om det blir för varmt (över sin smältpunkt alltså)?
Jag vet inte om Göran avsåg att låta lödkolven värma "en och annan cognac" också, eller om dessa skulle värma själarna?

Så vill jag passa på att önska er alla ett riktigt gott nytt år!
/Bengt