Ola Ahlström skrev:
Ett spännade paket från Halmstad, HNJ Verkstad, levererades just av min brevbärare.
Innehållet såg ut så här;
och den lilla drivningen från en underleverantör, Tumba Lokstation, imponerade;
Var har jag nu lagt nummer 114 av Smalspårigt, där Johan Winell skriver om lokomotorn Z2p 146?
/Ola
Hej, några tips o förklaringar till er som fått byggsatsen:
Drivningen är anpassad av Sture för att man ska kunna bygga loket utan bakhuv med gengasaggregat placerad där istället. Loket hade detta från lev -42 till ww2 var över.
Av denna anledning är bakre hyttväggen hel likaså övre bottenplattan, med bara perforeringar som kan tas bort om man monterar bakre huven. Väljer man att bygga utan så spacklar/löder man igen perforeringarna.
För att få extra tyngd i loket kan man mellan underredesplåtarna mellan rambalkar och lagergafflar lägga in fyra bitar 3x3 ms stång i lämpliga längder. Dessa stabiliserar också upp underredet.
När man bockar hytt/huvar rista bockningsmarkeringar från baksidan (markerade i plåten). Börja försiktigt och fördjupa successivt. När man sedan bockar så blir det skarpa veck.
I fönstren längs sidorna och på hyttens gavlar ska fönsterskoningar lödas fast (tunna remsor på plåten n.th), gör det innan taket löds fast. (Stabiliserar upp hytten)
Takets dropplister viks 180gr och löds och slipas snygga.
På rätt många ställen finns nitar som ska slås ut från baksidan. Dessa kan borras upp lite innan för att få ett tydligare utslag utan att plåten bucklar sig.
Drivningens fastsättning sker genom att flikar i övre bottenplattan viks 180 gr och en mutter löds fast ovanpå. Görs innan hytten löds fast.
Den främre huven kan vara något för hög för att flikarna ska passa i uttagen på hytten. Löses i så fall genom att justera flikarna och ev fila av huvens nedre kant lite grann.
Buffertbalkar består av två delar, inre och yttre. Yttre bockas till ett U (ritsa) Modellen är förberedd för Microtrains N-skalekoppel, och i den inre buffertbalken och huvarna finns hål för det. I den yttre buffertbalken endast en perforering, för att möjliggöra skalkoppel (vitrin eller MMMp?). Innanför buffertbalkarna finns i övre bottenplattan två flikar som kan vikas upp 90 grader. Tillsammans med en del som lamineras och där hålet gängas (finns på övre delen av etsplåten) bildar de en ficka för Microtrainkopplet. Samma del bildar den fläns som ligger ovanpå yttre buffertbalken (se bilder). Bygger man utan bakhuv får man kompromissa för fastsättning av akter kopplet....
Detta är de tips jag kommer på nu. Kan komma mer.
Lycka till vh Johan