Göran T skrev:
Jag tycker att etsade fjädrar är helt ok. Visst, gjutna är snyggare och ger mer "djupverkan" än etsade (speciellt på YEJ-vagnen där fjädrarna bara består av två lager). I N-skala måste det absolut räcka med etsade fjädrar och kanske t o m etsade lagerboxar (detta användes t o m av Erik Walde vid tiden för de första etsade vagnarna han konstruerade, t o m axelboxen veks ihop och blev väldigt snygg. Men pilligt var det!).
Sedan beror det givetvis på om man vill bygga en vagn så skalariktigt som möjligt eller om man kan tolerera vissa avvikelser i detaljering och mått. Jag har dock inga problem med detta då mina rullande modeller är tänkta att ses i ett sammanhang och då kan jag också ha överseende med att vissa detaljer inte stämmer eller kanske helt enkelt saknas. Tillåt mig citera en gammal MJ-veteran från det stora MJ-landet i väster, Peter Denny (med anläggningen Buckingham Branch på sitt samvete): What´s not visibile within a yard, forget it! Han lär leva som han lär (om han nu fortfarande lever) och målar inte ens sina kåkar på baksidan (eller den sida som inte kunde uppfattas av betraktaren). Utifrån Peter Dennys resonemang så kan man således "glömma" bort ganska mycket i H0-skalan. För att inte tala om i N-skalan! Problemet uppstår ju när man kryper intill med en kamera med hyfsad närgräns...
Men att urskilja om fjädrarna på en N-skalevagn är etsade eller gjutna även med på närbild tror jag är svårt att göra. Förutsatt att etsningarna är bra med ordentlig relief.
Tycker
Göran T
Interessant diskusjon.
Jeg synes de etsede bladfjærene på dine vogner ser helt fine ut, selv om jeg ikke ville benyttet konseptet på mine egne modeller.
Grunnen er at jeg har valgt å bygge modeller så kompromissløst som jeg bare kan helt uten tanke på tidsbruk og ressursbruk.
Jeg synes at noe av det som er morsomst med modellbygging er å teste grensene for hva som er mulig å få til. Og når man bygger modeller av helt spesifikke forbilder blir detaljeringen ekstra viktig.
Det er ikke mange som bygger etter denne filosofien, så jeg er rett og sett nødt til å finne likesinnede på nettet. Og da er det bildene av modellene som er viktig.
Jeg har en Nikon med nærgrense på 2 cm som jeg benytter flittig.
Det er mange som har sett mitt arbeid i "real life", men det er de færreste av dem som har noen dypere interesse eller forståelse av hva det handler om.
Da er det noe helt annet med den typen "peer review" som man får på forum som dette! Det er anerkjennelse fra modellbyggere man respekterer som betyr noe.
Så jeg bygger for kameraet, og da er det mye som blir anderledes. Et interiør i en modell kan være helt meningsløst om man limer på taket og plasser modellen i bakgrunnen på et anlegg. Men om man tar noen knakende gode nærbilder innen taket limes på stiller jo det hele seg anderledes!
Det må ikke tolkes slik at jeg ikke kan imponeres av modellbyggere som er villige til å inngå kompromiss av typen etsede bladfjærer. Mange av disse byggerene er i stand til å disponere sine ressurser slik at det blir tid og penger til å bygge komplette anlegg. Jeg synes det ville vært trist om det ikke fantes kjørbare anlegg, og alle modellbyggere bare satset på "enstaka" supermodeller. Det ville vært katastrofe for hobbyen om alle var ihuga nagletellere.
Personlig tror jeg det er vanskeligere å finne den rette balansen slik at helheten blir optimal. Det er lettere å bare kjøre på helt kompromissløst.
Helt til slutt. Jeg har ogå lagd etsede bladfjærer:
Men dette var bare en master, jeg har ennå ikke prøvd å lage [link=
http://www.modelbaneteknik.dk/model/vogn/blfj.htm ]
fungerende
bladfjærer.[/link]
Det finnes utviklingspotensiale!