I samband med ett modellbygge satte jag mig ner och bläddrade i den 25 år gamla boken om Lelångebanan (SJK nr 40, Svante Forsaeus). I boken finns ULB G65, avbildad som SJ Gsp 300177, som foto. Därutöver återfinns vissa data om vagnen i en tabell, slutligen nämns att vagnen var byggd som littera L men byggdes om 1914 till littera G. Såvitt uppgifterna stämmer var det endast denna vagn som byggdes om och då med denna unika (?) takform. Författaren anger att vagnskort från Lelångebanan saknas så vissa uppgifter kan därför vara osäkra.
Nu till min fråga; Hur kan det komma sig att man 1914 bygger en vagn med ett så utmärkande välvt tak? Utseendet återkommer på 30-talet i och med att SJ låter tillverka storbäriga G-vagnar (Grh) samt smalspåriga vagnar vid privatbanorna (VGJ, SRJ) något senare. Var ULB för sin tid eller byggdes vagnen med någon särskild uppgift i åtanke?
Detta är en av de vagnar som jag inom snar framtid kommer att ha klar till försäljning! Det kommerett ganska stort antal olika modeller från GOSSV. En del måste dock vänta då jag vill komplettera, då jag vill komplettera med div gjutna detaljer. Detta gäller tex VGJ tankvagn och KBJ motorvagn. Det finns två ångloksplåtar, och dessa kommer jag att titta vidare på, dels vad gäller drivning, dels gjutdetaljer, så att det i så fall blir kompletta lok.
Ursäkta Ola om tråden här tog fel riktning