Föreningens Facebook sida?

Träffar och liknande
K Lemming
Inlägg: 75
Blev medlem: ons 26 aug 2015, 09:08

Föreningens Facebook sida?

Inlägg av K Lemming » sön 11 apr 2021, 22:17

Jag har inte Facebook längre, tröttnade helt enkelt. Men, jag har ändå kunnat titta på föreningens fb-sida. Men nu gick det inte längre när jag skulle ta en titt, krävdes inloggning. Varför denna förändring från öppen till sluten sida?Anders Östlund
Inlägg: 584
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: Föreningens Facebook sida?

Inlägg av Anders Östlund » mån 12 apr 2021, 07:45

Jag har sett info i flera grupper att detta är en ändring från FB. Tidigare kunde man läsa i publika grupper även om man inte var medlem men inte göra inlägg. From idag (tror jag) så kan man även göra inlägg som "gäst" utan att vara medlem på "öppna" sidor.
Det ökar arbetet för admin så de flesta sidor jag är med på verkar välja att gå till "Privat" läge, dvs man måste vara medlem för att kunna läsa och göra inlägg.

Vet inte exakt vad som ligger bakom FBs beslut...

/Anders Ö


Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik

robbox
Inlägg: 88
Blev medlem: tis 13 aug 2013, 18:54

Re: Föreningens Facebook sida?

Inlägg av robbox » mån 12 apr 2021, 09:59

Anders Östlund skrev:
mån 12 apr 2021, 07:45
Vet inte exakt vad som ligger bakom FBs beslut...
Det är troligt att det hör samman med 533 miljoner läckan med personuppgifter som FB har drabbats av.Användarvisningsbild
Klas Blomberg
Inlägg: 333
Blev medlem: ons 30 maj 2007, 15:35

Re: Föreningens Facebook sida?

Inlägg av Klas Blomberg » mån 12 apr 2021, 18:06

Jag har tittat på inställningarna, och det verkar inte vara något vi kan göra något åt.
Det kanske kan vara dax att damma av en gammal idé? Att fråga skribenterna bakom de intressantaste Forum- och Facebooktrådarna om vi inte kan skriva om det hela till en artikel i tidningen?

På jobbet har vi en diskussion om att stänga ner vår Facebooksida eftersom de ideliga förändringarna gör att det är en alldeles för osäker kanal - ryckigheten passar inte riktigt in i vår kommunala byråkratiOlof
Inlägg: 1420
Blev medlem: fre 01 jun 2007, 21:03

Re: Föreningens Facebook sida?

Inlägg av Olof » mån 12 apr 2021, 18:53

"There is no such thing as a free lunch"

Facebook (FB) tjänar pengar på att sälja annonser, närmare bestämt på att sälja annonser som leder till köp. För att göra det på bästa sätt behövs information från användaren och inloggade användare delar med sig av mycket mer information om sig själva än de som inte är inloggade. Det är därför naturligt att FB kräver inloggning.

Det är inte heller något större problem då det finns ungefär 7,7 miljoner FB-användare i Sverige. Antalet som inte är inloggade är nog försumbart.

Stanna ni kvar på FB. Den sidan har säker större räckvidd än detta forum och tidningen.

just my 5c
/Olof


Lundarallarna - modelljärnvägsföreningen i Lund
nollan.lundarallarna.se
www.lundarallarna.se

Anders Östlund
Inlägg: 584
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: Föreningens Facebook sida?

Inlägg av Anders Östlund » tis 13 apr 2021, 07:15

För mig är FB i princip värdelöst som informationskanal, det är ett flöde (=avlopp... ;) )
Information som finns där har ett klart bäst-före-datum, åtminstone när det gäller att hitta informationen vid senare tillfälle.
Jag hoppas att föreningen, och många andra, bara ser FB som ett informationsflöde, inget mer.

Däremot är det helt ok som tidsfördriv, lite för bra emellanåt, att sitta och slöskrolla på FB har väl ersatt TV-zappande idag.

Jag hoppas, kanske tom tror, att "det skrivna ordet" eller en mer strukturerat samlad information kommer att få en revival, även om den blir digital.
När man kikar runt lite så får jag en känsla av att en hel del startar eller återupptar bloggar som format. Att få en samlad och strukturerad informationsplats är oöverträffat, åtminstone för oss som minns tryckt information som enda möjliga källan... ;) Jag gillar inte heller video, att söka upp ett avsnitt i en text är ännu oöverträffat jämfört med att försöka hitta en sekvens i en film som man sen ska ta till sig eller följa... Kanske det bara är jag... ;)

Jag har administrerat lite av deras "företags" eller "förenings/gruppsidor", det är inte så lätt att styra upp dom heller. Som Olof påpekar, FB är ett vinstdrivande företag som säljer annonser, att tro att de prioriterar något annat än just det tror jag är lite naivt... Kanske inte från starten på universitetet, men idag är det big business, inget annat...

/Anders Ö


Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik

K Lemming
Inlägg: 75
Blev medlem: ons 26 aug 2015, 09:08

Re: Föreningens Facebook sida?

Inlägg av K Lemming » tis 13 apr 2021, 14:28

Lite underligt att det inte går att göra något åt och att det då alltså skulle vara fb själv som gjort denna förändring av föreningens fb sida. Där är ett antal andra fb-grupper/sidor jag brukar titta förbi då och då, bl.a föreningar och andra järnvägsrelaterade grupper och dessa är inga problem att se utan ett fb konto.

Tilägg: Har nu kollat och samtliga 27 fb grupper/sidor jag kollar då och då går fortfarande att se utan fb konto. Det är bara föreningens, den 28:e, som kräver inloggning.
Angående det där med ändring till att man numera ska kunna kommentera som gäst i dessa öppna grupper/sidor kan det inte stämma då det inte går på någon sida jag kollat. Däremot kom en förändring för inte så länge sen att jag kunde se kommentarerna till inläggen, det kunde man inte tidigare utan konto.
Så det känns som det är någon inställning på föreningens fb-sida. Någon med fb konto som kan se sidan kanske kan se vad den står som, samtliga dom sidor jag ännu kan se står som "Offentlig" och "Synlig".Användarvisningsbild
Klas Blomberg
Inlägg: 333
Blev medlem: ons 30 maj 2007, 15:35

Re: Föreningens Facebook sida?

Inlägg av Klas Blomberg » tis 13 apr 2021, 18:46

Jag har testat och ser lika mycket av sidan vare sig jag är utloggad eller inloggad, både på mobil, min privata dator och jobbets dator - så jag kan inte bekräfta att det har skett någon ändring som döljer sidan. Och eftersom jag inte kan återupprepa felet kan jag inte heller felsökafolke
Inlägg: 91
Blev medlem: tor 31 mar 2016, 08:15

Re: Föreningens Facebook sida?

Inlägg av folke » tis 13 apr 2021, 21:09

Hittar ingen länk till FB varken på startsidan eller i tidningen, var finnes??
Har inget konto och har sällan sett något interessant vid nån hänvisning dit...

Folke


(pappersälskare)


Gladbyggande skalahoppare

zikkan
Inlägg: 404
Blev medlem: ons 04 feb 2009, 15:40

Re: Föreningens Facebook sida?

Inlägg av zikkan » ons 14 apr 2021, 06:37

Jag testade med Chrome och Firefox som webläsare och såg inlägg/kommentarer utan att vara inloggad. I beskrivningen av gruppen ser det ut så här:
Capture.JPG
Capture.JPG (31.32 KiB) Visad 1156 gånger
Mvh
zikkanSkriv svar