Västberga 2008

Här diskuterar vi allt som har med smalspårigt modellbygge och förebilder att göra.
CGO
Inlägg: 72
Blev medlem: ons 02 jan 2008, 20:59

Re: Västberga 2008

Inlägg av CGO » tor 24 apr 2008, 21:02

Aj då, kom det inga moduler alls? Jag var inte med och jag var emot modulidén från början eftersom jag aldrig trodde på den eftersom det blev för snårigt, men att de som pratade mycket om och för detta inte ställde upp tycker jag är symptomatiskt för oss Stockholmare, mycket, mycket snack men sällan någon aktivitet. Jag anordnade för några år sedan ett smalspårsträff i västra Stockholm, men eftersom det var frågan om inbjudna deltagare och inte en allmän träff, skrevs det aldrig något om den i tidningen eller på hemsidan. Träffen var ett alternativ till Västberga träffen, som enligt min och en del andras uppfattning hade spårat ur (ursäkta vitsen). När vi höll till på Domus/Nyponet på Östermalm i Stockholm, var det bara de som var medlemmar i föreningen samt inbjudna gäster, som deltog och det kändes fräschare och roligare då. Min kritik mot Västbergamötet är att det tycks vara viktigt att så många som möjligt ur allmänheten ska närvara, för att vissa firmor skall kunna sälja sina produkter till så många som möjligt. Detta gör att man sitter som apan i buren och betittas om man har med sig grejer av en massa okända och vilt främmande människor. Personligen tycker jag att en medlemsträff skall vara just en medlemsträff och inget annat, typ de som varit i Dala eller i Skåne. Västbergalokalen är trevlig, det är lätt att ställa ifrån sig bilen, lokalen ligger utanför biltullarna men kanske måste det till avgifter för att täcka hyran, men just att det inte längre känns som en medlemsträff, gör att åtminstone undettecknad "hoppar" denna träff. Sedan vet jag av egen erfarenhet som ordförande i fackklubben (sedan 17 år) att en förening blir vad man gör den till, och att Maths D mer än har rätt i sitt uttalande. Likt förbaskat har jag valt bort Västbergaträffen av orsaker som jag nämnt ovan och jag tror, att jag inte är ensam. Vad har ni andra för förslag, skall föreningen försöka minska kostymen och bara ha träffar för oss medlemmar eller ska vi bredda oss, och då kanske utveckla det hela till en ren modelljärnvägsträff för alla böjelser, normalspår, smalspår etc, för då blir det kanske mer att titta på?
Mvh CeGe OlssonStefan Nilsson
Inlägg: 85
Blev medlem: tor 31 maj 2007, 07:39

Re: Västberga 2008

Inlägg av Stefan Nilsson » tor 24 apr 2008, 22:58

Nån form av rapporter (notiser, inlägg, artiklar, reportage, bilder, ...) kan ju vara en metod. Då vet man både vad man kan förvänta sig - och vad man väljer bort.ehrpet
Inlägg: 158
Blev medlem: tor 31 maj 2007, 09:04

Re: Västberga 2008

Inlägg av ehrpet » fre 25 apr 2008, 20:58

Jag tycker att du fångar känslan av Västbergamötet bra CeGe - det här med"apan i buren" och allt. Jag tycker man ska satsa på småskalighet och ett arrangemang endast för medlemmar och strunta i allmänheten. Jag tror man får trevligare stämning, gör det lättare för alla att ta med modeller och få igång diskussioner. Jag skulle iallafall kunna tänka mig att ta med mina modeller av Stadsholmen till ett sånt möte. Men inte till Västberga - tyvärr.

Peter EAnvändarvisningsbild
Micke Brane
Inlägg: 598
Blev medlem: tis 29 maj 2007, 22:35

Re: Västberga 2008

Inlägg av Micke Brane » fre 25 apr 2008, 23:36

Hej
Tack CE-Ge för en bra sammanfattning av ett "urspårat" Västbergamöte och för vem det ska vara.
Att de 2 personerna som kom med idén om moduler inte infann sig kan bero på att styrelsen ratade en del av förslagen på ett styrelsemöte och dessutom valde att inte informera de 2 idémakarna om besluten på styrelsemötet.
Att en av sjukdomsskäl inte kunnat deltaga på Västbergamötet, och styrelsen aldrig någonsin via mail eller telefon visat intresse att själv ta kontakt med idémakarna eller följa upp idén under året.
Att ingen modul dök upp på Västberga visar väl bara att idén inte var intressant.

Den "sjuke" idémakaren
Micke Brane


En förvirrad återfalls rallare

CGO
Inlägg: 72
Blev medlem: ons 02 jan 2008, 20:59

Re: Västberga 2008

Inlägg av CGO » lör 26 apr 2008, 16:34

Tack för respons OCH nu kommer då allvaret in. Jag sticker fram hakan och har synpunkter, Bra kan det tyckas, gör något då? Forumet är kanske fel ställe att agera på men jag gör det ändå; alltså medlemmar i Smalspårsfrämjandet inklusive styrelsen, hur gör vi?
1) Traditionellt Västbergamöte med försäljningsorganisationer och uppklistring med reklam om träffen i Hobbybutiker etc att det är ett allmänt möte dit vem som helst är välkommen (inkl. kanske oärliga människor som är ute och rekar, Jfr vad som hände med Skövdesällskapet och WNJ).
Eller
2) Klubbträff i Föreningen Samlspårsfrämjandet regi för endast medlemmar (även de som bedriver firmor kan vara med) + några få gäster, men ingen annonsering på stan och MODELLTVÅNG för att få komma. Det är ju framförallt att få se andras byggen, att få visa upp sina egna, som inspirerar och gör det kul att träffas. Att få diskutera och fråga, hur gör du det och det? Tänk va kul det vore att få se Stadsholmsmodellerna "live", det vore en kick för mig privat.
Kör vi på linje två, är jag gärna med och arrangerar men inte det nuvarande konceptet, det fungerar inte.
Mvh
CeGe Olsson medlem 315.Anders Östlund
Inlägg: 584
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: Västberga 2008

Inlägg av Anders Östlund » sön 27 apr 2008, 17:29

Inte Stockholmare och kanske inte med i "målgruppen" för diskussionen... MEN, det finns väl några ansatser till att återuppväcka några av de specifika föreningsmöten som en gång hölls i Stockholm. Kanske inte riktigt i den omfattning som "Västberga" håller men ändå...

Att hålla dessa "små" möten i föreningensregi och "endast för medlemmar" och kombinera med ett mer "utåtriktat" möte som det i Västberga är väl inte helt fel?

Eller är det något jag missar? Det ena måste inte utesluta det andra...

Funderade,
Anders Ö


Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik

CGO
Inlägg: 72
Blev medlem: ons 02 jan 2008, 20:59

Re: Västberga 2008

Inlägg av CGO » sön 27 apr 2008, 20:00

Hej Anders. Jag fick rådet av en av våra kollegor och medlem i Smalspårsfrämjandet;
att det är styrelsens sak att agera i frågan eftersom man äger frågan så att säga; dvs. vad gör vi med Västberga?
Jag ser egentligen två vägskäl för vår hobby
1) En breddning med att ta in alla MJ-byggare, jfr t.ex med Stinsens forum som är vida mer aktuellt och levande än Smalspårsfrämjandets forum som å andra sidan har lite "svårare" frågeställningar. Vad jag menar är att vi måste bredda vårt innehåll för då blir vi större och kanske döpa om föreningen såväl som tidningen till t.ex Skalspårigt eller något liknande och Svenska modelljärnvägs sällskapet. Till detta fordras dock troligen två årsmöten på varandra. Vad säger styrelsen om detta (för ni läser väl ert eget forum?)?
2) Eller att bli en levande smalspårsförening för medlemmar alena som jag skrivet om tidigare. Att fortsätta som förr med Västberga? Tja, om nu medlemmarna tycker så så ger jag mig, men åsikterna kvarstår. Tyvärr tror jag att det ena tar ut det andra Anders. Stockholm är stort, konkurrensen om fritiden är hård och vi sitter som regel i bilköer eller i kollektivtrafiken i upp till två timmar om dagen, så det är inte alltid man orkar med hobbyn. Det är en annan sak om man bor i mindre samhällen med 5-10 minuters färd till jobbet....
Nåväl bröder och systrar, hur gör vi? Självfallet kan vi några stycken ha en smalspårsträff i förorten med modelltvång och det ena och det andra, i höst, men inte samma helg som Västberga? Fast vad gör vi med Västberga?Anders Östlund
Inlägg: 584
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: Västberga 2008

Inlägg av Anders Östlund » mån 28 apr 2008, 06:19

Hej,

Jag ska inte ge mig in i någon "blodig" debatt om Västberga, jag har aldrig varit där eftersom det ligger dumt i tiden för mig personligen. Men lite kortfattat är det väl som med tidningen, det blir vad vi gör det till. Men kanske det har blivit för "offentligt" nu men jag vill minnas att Västberga med tiden utvecklades till att bli ett tillfälle att visa upp föreningen utåt och att men någon gång sa att "detta är ett utåtriktat möte, sen får vi ha interna också"! Om det blev så eller inte vet jag inte.

Men i ditt vägskäl så tar jag väg 2 utan tvekan CeGe! Men jag kanske inte har samma "hang up" på just Västberga...

Ett alternativ, det kunde vara trevligt med ett "Vårmöte" (oavsett var det hamnar). Ur vår modellbyggarsynvinkel borde det vara mer intressant att då kunna visa upp nya modeller som byggts under vintern? Eller dryfta frågor kring modeller som man inte fick ihop... ;-)

Men för att sätta in min punkt i ärendet:

1 - Smalspårsfrämjandet tyckler jag ska vara just ett "smalspårsfrämjande" även framöver

2 - Trots mitt korta pendlingsavstånd till jobbet så har jag oftast inte tiden att ta mig till Västberga och de oceaner av tid som du antyder finns "på landet" CeGe har jag inte sett till... ;-) För min del så får de som engagerar sig i Västberga göra det de kan för att det ska bli ett bra möte som de anser representerar föreningen. Ärendet måste väl anses ligga på "Stockholmsavdelningen" och diskussionen om "Västberga" och vad det är och eventuellt ska bli är väl i grunden något som får hanteras "lokalt" i Stockholm? Jag kan inte se varför det måste till "styrelsebeslut" i frågan, varken Dala eller Hyby är väl föremål för styrelsebeslut, de är väl snarare sprungna ur "lokalt engagemang"... Om någon inte håller med om Västbergas nuvarande utformning så finns säkert plats för fler funktionärer och kanske för alternativa möten, har man ont om tid får man väl prioritera om man vill vara "apan i bur" eller gå på en träff med andra byggare och modelltvång... :-)

Hälsar,
Anders Ö


Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik

CGO
Inlägg: 72
Blev medlem: ons 02 jan 2008, 20:59

Re: Västberga 2008

Inlägg av CGO » mån 28 apr 2008, 15:21

OK. Skillnaden mellan Hyby och Dala är att där pröjsar(=betalar) man för mat och lokal medans Västberga betalas av firmorna som säljer produkter och av föreningen, därav styrelsens inblandning.
Vi tycks inte komma någon vart och på sikt självdör väl verksamheten. Detta har diskuterats förr, varför det är så dålig återväxt i hobbyn och då tror man att Västberga med allmänna möten skall stå för återväxten?. Det kanske den gör om det finns något att se osv men då är vi där från början igen.
Inbrottet på Skövde var uppenbart rekat, dvs släpper man in kreti och pleti är det bara å vänta. (på problem). Varför saknas det så många reportage om banor man hört talas om i tex Allt om Hobby och när det presenteras något, varför skriver man signatur eller bara förnamn? Detsamma med allmänna möten, men där firmorna står för lokalhyran och då vill de sälja för att täcka utgifterna osv. Det kan de göra på hjulmarknaden som har utvecklats till ett gigantisk loppmarknad med Märklin plåtprofilräls och gammal Fleischmann från 1950-talet, men där är det ju folk och folkfest!?
Men klubbträffar ska vara klubbträffar och inget annat. Får vi ingen ändring här får vi väl starta ett sällskap som anordnar klubbträffar, clinics och har trevlig samvaro för medlemmarna. Ärligt talat, det känns som något saknas i vår förening (i Stockholm med förorter inkl Uppsala(!), kan det vara byggträffar?Johan.L
Inlägg: 64
Blev medlem: tor 31 maj 2007, 16:11

Re: Västberga 2008

Inlägg av Johan.L » mån 28 apr 2008, 19:19

Det som jag har tyckt varit intressant på mässor jag besökt i England, annordnade av Scalefour society och Scale, Gauge 0 Guild, Narrogauge Exp mfl. är ju faktiskt kombinationen av det ni skriver. Där finns clinics, firmor stora och små, utställda modeller och annat. Vad gör dom som vi inte klarar ? Jag vill ha både och. Men inte ett nytt hjulmarknadsforum. Jag vill se seriösa firmor som vänder sig till oss och där tror jag det inte finns plats för Märklin och liknande. Jag vill se modeller och moduler och jag vill se clinics.

http://www.scalefour.org/Shows/S4sw/s4sw07pe.htm

Bild

Bilder från Scalefour.orgSkriv svar