slipers

Här diskuterar vi allt som har med smalspårigt modellbygge och förebilder att göra.
Jan-Inge Gunarsson
Inlägg: 224
Blev medlem: tis 29 maj 2007, 19:18

slipers

Inlägg av Jan-Inge Gunarsson » ons 07 nov 2007, 08:27

Skall börja med en liten provbana i 0n2, för att se om lok och vagnar rullar som de skall. Har för mig att sedan bygga en eller ett par moduler att sätta samman.
Nu till frågan, var får man slipers ifrån? Gör man dem själv och i så fall av vad och hur? Köper man dem i påsavis och i så fall från vem?
Tacksam för svar från ni som har egen handspikad räls.Hauk
Inlägg: 840
Blev medlem: tis 29 maj 2007, 18:55
Kontakt:

Re: slipers

Inlägg av Hauk » ons 07 nov 2007, 22:58

Jan-Inge Gunarsson skrev: Skall börja med en liten provbana i 0n2, för att se om lok och vagnar rullar som de skall. Har för mig att sedan bygga en eller ett par moduler att sätta samman.
Nu till frågan, var får man slipers ifrån? Gör man dem själv och i så fall av vad och hur? Köper man dem i påsavis och i så fall från vem?
Tacksam för svar från ni som har egen handspikad räls.Selv kjøper jeg Basswood (amerikansk lind) i 12" lengder fra Kappler i USA.
Kjøper den riktige dimensjonen i bredde og høyde, og så kapper jeg lengden selv.
Jeg kjøper etter metriske mål, fant ingen i helt riktig dimensjon når jeg sjekket virke i skalatommer.

Hadde jeg funnet ferdige sviller i riktige dimensjoner hadde jeg brukt det, svillene er i Sugar Pine, en tresort som er mykere enn basswood. Det gjør spikringen lettere.

http://www.kapplerusa.com/y2k/text-files/index.html


Mvh Håvard H
--
Min blogg:
Remembrance Of Trains Past

Anders Östlund
Inlägg: 584
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: slipers

Inlägg av Anders Östlund » tor 08 nov 2007, 09:34

Även jag har köpt slipers från Kappler, men kolla med dom om det inte finns någon svensk importör! Jag har för mig jag sett en annons om detta i Smalspårigt eller på något annat ställe. Har du tur finns det tillgängligt inom landet... ;-)

Annat alternativ är ju Fast-Tracks, men det är kanske Basswood... Svenskt träslag som jag fått tisp om är Lind, men att det skulle finnas färdigsågat känns otroligt...


Och du skriver "moduler", vad sägs om att göra det "på riktigt"? Nu finns ingen FREMO norm för On2 men kanske man kan använda Oe normen?

http://www.fremo.org/gauges/0e_prof.htm
(Denna är dock under omarbetning!!!)

Eller om man vill köra en riktig On2 standard så kan man ta NMRAs:

http://www.nmra.org/standards/ms_intro.html
och
http://www.nmra.org/standards/ms-1_1.html

Kolla det elektriska, där finns en kontakt som är vanlig i USA och var även standard för NTRAK. Numera kör man inom NTRAK (i europa i alla fall) med vanliga Phono-kontakter där yttre ringen är "yttre spåret" och inre stiptet är "inre spåret".


Vad säger du Jan-Inge, är du intresserad av att bygga "moduler" enligt standard? Även om vi aldrig bygger en stor modulbana i On2 så finns alltid möjligheten!!!

Jag röstar nog mest på FREMO då den känns friare och man behöver inte göra rundbanor utan kan böja modulen fritt, även längden är fri. Dessutom är bredden 500 mm istället för 610 mm vilket gör den lite mer lätttransporterad. Märk väl att om du vill kan du göra bredare moduler som sitter ihop, bara "slutet" åt vardera hållet är enligt standarden.

Någon mer som bygger eller klurar kring On2?

Undrar,
Anders Ö


Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik

Stefan Isaksson
Inlägg: 2
Blev medlem: sön 12 aug 2007, 20:11

Re: slipers

Inlägg av Stefan Isaksson » sön 13 jan 2008, 15:15

Hej, även jag ligger i startgroparna för att handlägga räls, dock i skala H0.

Jag har beställt ett parti syllar och annat från MicroEngingeering, men när det levereras vete fåglarna, jag har väntat i tre månader redan som det är.

Däremot kom spårmåtten i förra veckan, så nu börjar jag bli otålig på allvar - syllarna är det enda som fattas.

Alltså vad finns det för alternativ? (Jag tänker också spika, men kan tänka mig att löda.)

Jag har blivit desperat nog att snegla på tändstickor. I H0 blir de något för stora jämfört med SJ syllar enligt de mått jag hittade i SJ 50 år, så den stora frågan är väl: duger träslaget?

Undrar
SIlenelg
Inlägg: 612
Blev medlem: mån 24 sep 2007, 14:37

Re: slipers

Inlägg av lenelg » sön 13 jan 2008, 18:37

Annat alternativ är ju Fast-Tracks, men det är kanske Basswood... Svenskt träslag som jag fått tisp om är Lind, men att det skulle finnas färdigsågat känns otroligt...


"Basswood" är detsamma som lind, om jag inte blivit felinformerad..


/ Lennart Elg
Sloat Lumber Co. - logging i On30"

Sören Andersson
Inlägg: 50
Blev medlem: ons 30 maj 2007, 18:39

Re: slipers

Inlägg av Sören Andersson » sön 13 jan 2008, 18:47

Undertecknad kan kanske hjälpa till med att laserskära slipers,
jag har en del basswood hemma.

Jag driver firman Ristat & Skuret

http://www.ristatochskuret.net.

Det går bra att kontakta mig via mail

Sören AnderssonBjörn D
Inlägg: 230
Blev medlem: ons 30 maj 2007, 20:33

Re: slipers

Inlägg av Björn D » mån 14 jan 2008, 00:06

Hej!

Britterna använder ju ofta kopparpertinax (kretskortlaminat) och löder sitt spår. I de mindre skalorna är detta att föredra. Det har ju även funnits artiklar om att limma rälerna på träslipers med Pliobond, men detta verkar inte att hålla i längden.

För växlar skulle jag nog använda lödat spår, i alla fall på de kritiska punkterna.

Sedan undrar jag varför man inte använder plywoodsliprar, är ju vanligt bland britterna när de inte använder pertinax. En av anledningarna till plywood användningen bland britterna är att de ofta stansat hål i plywood sliprarna och sedan nitat fast två kopparnitar som man sedan kunnat löda fast rälerna på, kanske det optimala, trästruktur på sliprarna och en säker fastsättning av rälen.

Med tunna plywoodslipers behöver man ju inte heller ballasta så djupt och jag gissar att de är lättare att spika i.

Tändsticksslipers är inget bra alternativ, de spricker och deras dimensioner varierar.

Gamla svenska slipers skiljer sig mot moderna då de inte hade ett rektangulärt tvärsnitt. Det var bara ovan och undersidan som var plan, med "sidorna" ofta hade kvar stammens rundning. Det gör att man inte ser hela slipersbredden (som anges för banöverbyggnaden) efter att spåret blivit ballasterat. Sliperns breddmått var inte heller ett exakt mått utan bara en minimimått och den verkliga bredden varierade mellan de enskilda sliprarna och även för den enskilda slipern.

Bygger man i de mindre skalorna, H0 och under tror jag inte att det är mödan värt att lägga ned något krut på dessa variationer, men på en liten anläggning i en större skala vore det ju en kul detalj. I så fall borde plywood vara ett bra alternativ. Det går bra att rista och bryta plywood i alla fall upp till 1 mm tjocklek, eller så skulle man kunna be Sören att skära u dem med laser.

Mvh
Björn DTobias Ljung
Inlägg: 722
Blev medlem: ons 06 jun 2007, 15:50

Re: slipers

Inlägg av Tobias Ljung » mån 14 jan 2008, 02:17

Jag har använt NorthEastern trä som jag bearbetat med en stalborste (adring), kapat och kantat med kniv (för att efterlikna rundnungen som Björn nämnde) och till sist färgat med Herdins bets.

Bild
BildAnders Östlund
Inlägg: 584
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: slipers

Inlägg av Anders Östlund » mån 14 jan 2008, 07:03

Jag har som sagt köpt slipers från Kappler och de har sina slipers i två varianter, en med "full" tjocklek och en tunnare för de som vill spara lite ballast. Tror den tunna är gjord för att passa med pertinax, dvs ca 1,6 mm tjock...

Ett råd jag läst är att man använder en kombination av trä och pertinax, lägga 10 slipers trä och en pertinax så får du ett stabilt spår men också snyggt, men behöver inte hålla exakt var 10:e slipers utan kan ju variera det lite...

Micro Engineering har jag fått för mig arbetar helst som underleverantörer åt andra som får sälja deras produkter. Jag har (åt en kund) beställt ME räls och slipers via Fast-Track och det tog inte ens en vecka så var allt på plats... Men jag har också fått för mig (helt ogrundat egentligen) att ME kör batcher med material, hamnar man i "gluggen" mellan två batcher så kanske man får vänta...

Däremot så undrar jag om någon har tips om bra rälssprik? Jag har några påsar med Roy C Link men vet inte om de finns kvar. Köpte PECOs en gång men det var inte avsett för skalor under G tror jag... Mycket klumpiga spikar...

Hälsar,
Anders Ö


Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik

Jan Frelin
Inlägg: 521
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 20:11

Re: slipers

Inlägg av Jan Frelin » mån 14 jan 2008, 08:41

Stefan Isaksson skrev: Hej, även jag ligger i startgroparna för att handlägga räls, dock i skala H0.

Jag har beställt ett parti syllar och annat från MicroEngingeering, men när det levereras vete fåglarna, jag har väntat i tre månader redan som det är.


Jag brukar beställa slipers från Proto87 stores, tar högst ett par veckor (numera får man Kappler-slipers). Proto87 stores har över huvud taget mycket material för självbygge av spår i H0.

http://www.proto87.com/

Mina växlar som jag byggt hemma är limmade och spikade, det går alldeles utmärkt och blir snyggare än kopparpertinax. Proto87 stores har också skalenlig(!) rälsspik i rostfritt, finns även för S/0.Skriv svar