Sida 1 av 1

Hjul til jul?

Postat: tis 22 sep 2009, 11:46
av Hauk
For oss som velger obskure forbilder der ingenting er tilgjengelig kommersielt, er hjul ofte den store bøygen.

Selv trodde jeg lenge at jeg skulle greie å finne tilgjengelige hjul som var nære nok til å benyttes til mine prosjekter, men ganske fort ble det klart at dette var for optimistisk. (Mer om dette her: [link]http://www.folk-rovere.org/mj/hjul.php[/link])

Til mitt lok og en serie (ikke bygde) vogner har jeg fått spesiallagd en serie hjul av ypperste merke. Det fine med dette var ikke bare å få kick-startet prosjektet, men i prosessen ble det utviklet et sett med standarder.

Men nå føler jeg tiden er moden for å flytte grensene for hva jeg gjør selv, og jeg har startet på et prosjekt med å lage mine egne lokhjul.

Men det er fortsatt støttehjul på sykkelen, jeg tar utgangspunkt i hjulringer dreid av James Hanson (jhan<bulle>vci.net )i USA. Om noen skulle ønske å følge i mine hjulspor kan jeg trygt anbefale denne karen, han har anstendige priser og greie leveringsfrister. Kvaliteten er ypperlig.

Hjulstjerner har jeg fortsatt rikelig med fra den gangen Erik Olsen lagde de første settene med lokhjul.

Bild

Prosessen involverer følgene:

1. Bore opp og brotsje 3mm hull i hjulstjernen.
2. Dreie navets innside plant.
3. Dreie ytre diameter hjulstjerne
4. Justere bredde ytre hjulkrans
5. Dreie navet ytterside plant.
6. Presse hjulring på hjulstjerne med 0,13 med mer isolering mellom hjulring og stjerne.

Foreløpig har jeg kommet så langt at jeg har testet et opplegg for å komme til punkt 4.

Begynte med å spenne opp hjulstjernen i en vanlig 3-bakkers chuck. Dette fungerte, men jeg tror det er litt høy risiko for å deformere stjernen, samt at den ikke blir spent opp så presist som ønskelig. Til denne testen var det greit, men jeg vil prøve med en step-chuck når det blir alvor.

Boret så et starthull med et senterbor. Fortsatte med et 3mm bor. Som sagr er dette en test, vil gå over til 2,85mm bor og 2.99mm brotsj for å få korrekt presspass til 3mm akslinger.

Til akslinger hadde jeg tenkt å benytte slipte emner i rustfritt stål fra Ironbill. Men er litt usikker på om jeg greier å dele dem på min lille Proxxon 230 dreiebenk.

Dreide så navet plant. Deretter dreide jeg en fikstur i 6mm messingbolt. Lagde en tapp som passet perfekt til hullet i hjulstjernen. Med stikkstålet fikk jeg en helt skarp overgang mellom tappen på 3mm og resten av fiksturen. På denne måten får hjulstjernen litt ”ryggstöd”, og dermed blir risikoen for kast på akslingen mindre.

Bild
Fikstur for å holde hjulstjerner under dreiing.

Bild
Dreiing av ytre hjulbane

Bild
Justering av bredde på hjulbane med stikkstål.

Lenger enn dette har jeg altså ikke kommet, men planen er å benytte en ”Step Chuck” fra Fohrmann til å holde hjulstjernen mens forsiden av hjulstjernen dreies:
Bild

Så blir utfordringen å presse hjulringen på stjernen med 0,13mm styren som isolasjon.

Jeg er litt usikker på hva slags materiale jeg skal benytte til akslinger, men jeg har tenkt å prøve ”Rostfri slipad axel automatstål” fra IronBill. Noen som har erfaringer med å dele slike med stikk-stål på dreiebenk?

Til slutt et par linker til sider om hjulbygging:
[link]http://www.modelbaneteknik.dk/model/vogn/hjul.htm[/link]
[link]http://www.proto48.org/p48_art_05.htm[/link]
Dette er folk som *vet* hva de holder på med!
Tips til andre nettressurser er selvsagt også velkomne.

Er interessert i å høre fra alle som har erfaringer med å bygge egne hjulsett!

Re: Hjul til jul?

Postat: ons 30 sep 2009, 22:27
av Hauk
Arbeidet med å få til en produksjonslinje for montering av finskala hjul i 0m fortsetter.

For å få bedre kontroll med prosessen har jeg investert litt i måleutstyr. For å kunne måle sideveis og radialt kast har jeg skaffet meg måleklokke, vippeindikator og magnetfot:

Bild

Den lille magnetfoten passer perfekt til en så liten dreiebenk (Proxxon 230) som jeg har:

Bild

Spennhylsene fra Fohrman har også ankommet, og det ser ut til at det går fint å spenne opp hjul med disse og oppnå en toleranse (radialt kast) på 2-3 hundredels millimeter. Sideveis kast er knapt en hundredels mm, så utgangspunktet virker trygt nok.

Bild

Målet er å holde en toleranse på rundt 4 hundredels mm. Dette er det Erik Olsen anbefaler i sin meget fine artikkel om hjulbygging:

http://www.modelbaneteknik.dk/model/vogn/hjul.htm

Men som sagt føler jeg meg ikke moden til å lage hjulene helt selv ennå, derfor må jeg benytte en litt annen fremgangsmåte.

Den store utfordringen tror jeg blir å få hjulringen plassert nøyaktig på hjulstjernen, siden det ikke er mulig å "svarva rent" etter montering.

Om noen har kommentarer, spørsmål eller forslag er det bare å fyre løs!