Sida 1 av 1

Undran om växelmotorer...

Postat: sön 05 okt 2008, 22:22
av Bengt Andréasson
Äntligen har jag fått renoverat mitt arbetsrum, så att där nu även ryms en liten hyllbana i form av ett U. Längden är given, men höjden till nästa hyllplan går att anpassa en del (Elfahyllor). Jag har därför räknat lite på höjder, främst på ”underbyggnaden”. Jag vill ha plats att kunna motorisera en del växlar (troligen Fast Track). Jag har då hittat två växelmotorer, som verkar populära: Tortoise och Conrad. Tortoise har jag sett i funktion – tyst, stiligt långsam och med visst förtroendeingivande utseende. Men Conrad är runt fem centimeter lägre och kostar bara tredjedelen. Någon uppgift om ”långsamhet” och ”tysthet” hittar jag inte någonstans.

Har någon erfarenheter av dessa två motorer? Går Conrad ”för fort” (det finns en uppgift om 0,2 s vid 12 V som jag inte begriper)? Väsnas Conrad besvärande mycket? Vad borde jag mer tänka på?

Bengt

Re: Undran om växelmotorer...

Postat: sön 05 okt 2008, 22:55
av Olsson
Jag vet inte om man kan beskylla Conrads motorer för att gå för fort, dom är rena sniglarna jämfört med Pecos magnetmotorer, men så långsamma som en Tortoise är dom ju inte. Det faktum att du ska ha FastTrackspår gör mig dock lite fundersam på om Tortoise är det bästa alternativet? Trots att du kan ställa slaget misstänker jag att dom är lite väl "kraftiga" för att köras med lödda växlar.

Conrads är snällare i såna fall, men å andra sidan lite trixigare att få å sitta rätt, du måste justera in dom ganska väl för att ändlägesbrytarna ska slå ifrån. Har du den väl på plats är det inga problem med den däremot, fungerar bättre med 16 VAC än 12 VDC har jag upptäckt bara... (Knarrar mer om du kör den på DC)

Ljudmässigt då? Tja, varken Conrad eller Tortoise är ju tysta, men sköldpaddan är tystare, även om jag faktiskt har ett par riktigt tysta Conradmotorer på min station. Tyvärr har jag även ett par riktigt högljudda tyskar också, lite ojämna i kvallisorten verkar det som

Re: Undran om växelmotorer...

Postat: mån 06 okt 2008, 08:43
av Anders Östlund
Jag kan bekräfta att Conrads motorer är mer poppis än Tortoisen, väsentligt mer populära, (jag har båda...). Men jag skulle inte göra jämförelsen mellan dom riktigt på det sättet.

Torotoise är en nerväxlad motordrivning som går l-å-n-g-s-a-m-t, Conrads motor är snarare en ersättare till PECO-motorn som drar mindre ström (ca 140 mA istf >2A) och är tystare (men inte "tyst"). Att sen både Tortoise och Conrad är drivna av en elmotor "råkar" bara var något gemensamt.

Tortoisen har en "momentpinne" som rör sig, den är lagrad på motorn så man får en hävarm dessutom är det en "Stall-motor", dvs den är alltid "på" och håller växeln på plats med ett kontinuerligt tryck. Hävarmen och "stall" principen gör att man alltid har ett "aktivt" växelläge där växeltungan hålls på plats. Pinnen som lägger om växeln är tunn och fjädrande och tack vare långsam omläggning så tror jag inte det är någon större risk för "lödda" växlar med Tortoisen.

Conrads motor bygger på en tvårgående arm (slaglängd 7 mm) som med en pinne är kopplad till växeln. Man kan ha en "mjuk" eller "hård" pianotråd mellan motorns arm och växeln. När man lägge rom växeln så rör sig motorn snabbt (säkerligen de 0,2 s som du nämnde) till andra läget och där stänger en kontakt inuti motorn av strömmen. Motorn är alltså inte en "stall-motor" utan slänger om sig och väntar sen på ström från andra hållet för returen.
Man kan mata Conradmotorn med lägre spänning och få lägre fart och lite tystare gång, men man tappar också moment/kraft. Det går också att låta Conradmotorn få en "Hävarm" som aktivt trycker växeln i läge, om den skulle orka dra armen på motorn ur läge så kommer motorn att aktiveras och dra den i läge igen (men jag tror det är osannolikt att det händer...). Enklast är att göra hävarmen som en platta med ett litet hål i för "pinnen" som skrivas fast under motorn i rälsbädden. Conrads motor är f.ö. en "rip-off" från den betydligt dyrare "Hoffmann-motorn" som är aningen mer gedigen men funkar enligt samma princip. En "äkta Hoffmann" kostar som en Tortoise ungefär...
Det snabba omslaget som man får är nog det som skadar en lödd växel snarare än "trycket" i stillastående läge. När man "tjongar" växeln mellan sina lägen så blir det hårda stöt-krafter på lödningen, något som jag tror sliter mer än mjuka men kanske "bestämda" rörelser.

En annan skillnad är att Tortoise har TVÅ kontakter inbyggda medan Conrad har EN (utöver ändlägesbrytaren). Båda kan läggas om men en enkel "till-till" brytare, man slipper alltså de dyrare och mer svårhittade "(till)-från-(till)" brytarna som magnetmotorer behöver.

Så jag tycker inte valet bör vara "Tortoise" eller "Conrad". För mig gäller att "Tortoise är Tortoise" och Conrad är ett (bättre) alternativ till PECO, de funkar utifrån lite olika principer och är inte direkt varandras ersättare tycker jag.
Om man använder PECOs växlar måste man ta bort "snäppet", gäller oavsett om man kör med Tortoise eller Conrad...

Hoppas det gav lite info...

Hälsar,
Anders Ö

Re: Undran om växelmotorer...

Postat: mån 13 okt 2008, 22:11
av Bengt Andréasson
Tack för två mycket gedigna och välunderbyggda svar!

Jag gör så, att jag köper en billig Conrad och provar mig fram lite. Tycker jag den duger sparar jag ju en hel del pengar per växel, och kan inte minst kanske hålla cirka fem centimeter lägre bygghöjd på "underredet".

Om man sedan skulle vilja digitalstyra växlarna blir det ju lite mer att fundera på. Går man på Lenz dekodrar så är ju den dekoder som kan prestera kontinuerlig spänning betydligt dyrare än den som kan ge en lagom pulslängd. Egentligen vill väl båda ha kontinuerlig spänning, om än den ena bryter själv och den andra "stallar". Återstår att se om de förmår hålla växeln "förreglad" i spänningslöst tillstånd... Å andra sidan är ett vippströmbrytarställverk ganska trevligt. Det kanske inte behövs ett datoriserat ställverk på 50-talet, även om man förebildsvidrigt utväxlar tåganmälan via dator...

Skulle det inte bli bra med Conrad får jag väl köpa en Tortoise och prova även den. I värsta fall går det ju att sala på ev. redan byggt "underrede" så det blir högt nog. Och elfahyllsystemet är ju omhängbart i cirka 32 mm steg...

Tänk vad valmöjligheter det uppstår när man renoverar!