Tenn, var köpa och vad?

Här diskuterar vi allt som har med smalspårigt modellbygge och förebilder att göra.
ubjs
Inlägg: 16
Blev medlem: tor 30 aug 2007, 09:25

Tenn, var köpa och vad?

Inlägg av ubjs »

Tenn med bly säljs ju inte längre till privatpersoner, så frågan är om det funkar att löda mässingsbyggsatser med tenn utan bly och vad man i så fall ska tänka på?
Eller ska man försöka få tag på tenn med bly.

Mvh UB
HLS
Inlägg: 39
Blev medlem: lör 28 apr 2012, 10:04

Re: Tenn, var köpa och vad?

Inlägg av HLS »

Säljs med jämna mellanrum på Tradera .

https://www.tradera.com/item/302448/585 ... vand-rulle
HLS
Inlägg: 39
Blev medlem: lör 28 apr 2012, 10:04

Re: Tenn, var köpa och vad?

Inlägg av HLS »

Hittade även dessa på Tradera

https://www.tradera.com/item/302072/586 ... nt-lodtenn

LMP= Low Melting Point, 179°. Innehåller 2% silver. Kort smältfas. Kanonbra för smådetaljer.
ubjs
Inlägg: 16
Blev medlem: tor 30 aug 2007, 09:25

Re: Tenn, var köpa och vad?

Inlägg av ubjs »

Någon som vet om det funkar med blyfritt?
HLS
Inlägg: 39
Blev medlem: lör 28 apr 2012, 10:04

Re: Tenn, var köpa och vad?

Inlägg av HLS »

Nackdelen med blyfritt lod är att det smälter helt annorlunda än tenn/bly legeringarna.

Blyfritt tenn har högre smälttemperatur, typiskt ~220 grader. och har lång eutektisk fas, upp till 245-250°
Tenn bly 60/40 % smälter vid ~188° LMP som innehåller Tenn Bly silver 62/36/2 % smälter vid 179° båda har kort eutektisk fas.

Varför lockas du av blyfritt lod?
ubjs
Inlägg: 16
Blev medlem: tor 30 aug 2007, 09:25

Re: Tenn, var köpa och vad?

Inlägg av ubjs »

Det finns väl en anledning till att det inte får säljas tenn med bly till privatpersoner.
Om jag fattat det hela rätt så är det inte så hälsosamt.

Det enklaste vore ju om man kunde använda det tenn som man kan köpa i en butik.
Anders Östlund
Inlägg: 646
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: Tenn, var köpa och vad?

Inlägg av Anders Östlund »

Enklast kanske är att köpa en stump och testa? Jag kan inte minnas vem, men jag är rätt säker på att jag känner till någon som har testat, i princip all elektronik idag löds med blyfritt lod, har svårt att se att det skulle vara något problem att lösa en mässingsbyggsats...

En gissning är att det inte är någon större skillnad mellan att löda med vanligt och 145 graders lok (som innehåller kadmium...)

Jag tror du har rätt i det att det vore det enklaste, och personligen tror jag att det är det... Jag har något kilo vanligt lod att göra slut först, kan hända jag bunkrade lite när det ryktades om att det blyade skulle försvinna... ;)

Ett fält öppet för "grundforskning"... ;)

/Anders Ö
Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik
Olof
Inlägg: 1701
Blev medlem: fre 01 jun 2007, 21:03

Re: Tenn, var köpa och vad?

Inlägg av Olof »

Det går bra att använda blyfritt. Har inte märkt att det fungerar så annorlunda än det blyhaltiga elektroniktenn jag köpte på 80-talet (stor rulle - långsam byggare).

Jag blandar friskt från denna rulle, Carr's 188 (blyhaltigt löd "färg") och Carr's 138 och 179 (blyfria lödpastor) beroende på vad jag löder. Carr's 138 och 179 verkar vara ompackade patroner till lödmaskiner så motsvarande går säkert att få tag på från andra leverantörer.

Jag har svårt att se att smälttemperaturen skulle vara kopplad till om det är bly i legeringen eller inte. Sifferkoden i Carr's beteckning anger smälttemperaturen i grader Celsius. Det finns alltså blyfritt som smälter både vid 138 grader och 179 grader.

Ett skäl att välja blyfritt att de väldigt praktiska lödpastorna är blyfria. Med dessa tuber är det mycket lättare att inte få för mycket tenn på modellen.

/Olof
Lundarallarna - modelljärnvägsföreningen i Lund
nollan.lundarallarna.se
www.lundarallarna.se
Jonas Andersson
Inlägg: 54
Blev medlem: lör 21 jul 2007, 00:33

Re: Tenn, var köpa och vad?

Inlägg av Jonas Andersson »

Det påstås att dom nyaste blyfria lödtennen numera skall vara helt OK för handlödning av elektronik. De som fanns på marknaden i början, även efter införandet av RoHS-direktivet, var tämligen svårarbetade och gav också rätt så spröda fogar. Jag har inte provat dom nyaste själv dock.

Huvudanledningen till förbudet mot bly i lödtennet var att elektronikskrot som hamnar i naturen inte skall läcka bly till omgivningen. Det förefaller inte ha haft med arbetarskydd att göra, snarare tvärt om med tanke på att dom aggressiva flussmedel som de nya blyfria lödtennen krävde var mer hälsovådliga än de gamla! Osäker på hur det ser ut idag på den fronten.

Direktivet infördes för industriell produktion av elektronik som görs maskinellt. Mitt intryck är att man bortsåg från förutsättningarna för manuell produktion och för reparationsarbete, och jag har svårt att tro att någon ens reflekterade över mässingsbyggsatsbyggare...

Som konstaterats i tidigare kommentarer är "klassiskt" lödtenn bestående av tenn och bly, och även varianter med inblandning av en mindre mängd silver och/eller koppar, inte speciellt svårt att hitta på andrahandsmarknaden om man vill ha det.

För modellbygge är det en fördel att ha flera olika lödtenn med markant olika smältpunkter att tillgå. Lågtemperaturlödtenn har en tendens att innehålla kadmium och andra otrevliga ämnen som är betydligt farligare att arbeta med än lödtenn med bly! I synnerhet 70-graderstennet drar man sig för att handskas med utan dragskåp och handskar... :o

Oavsett vad man löder med så är bra ventilation alltid en god idé. Använder man lödtenn med bly, och framförallt sådant med andra tungmetaller, så är det en god ide att samla upp rester och filspån och lämna in det till återvinning, även om det är små mängder. Och tvätta händerna efter att man har hanterat det.
Skriv svar