Sida 1 av 1

Val av 3d-program

Postat: mån 30 jan 2023, 11:29
av Mats B
Jag har de senaste åren provat ett antal 3d-modelleringsprogram för att hitta ett som jag trivs med men tycker det varit svårt. En del är enkla att komma igång med, exempelvis Tinkercad, men får problem när man försöker göra mer komplexa saker. Andra har höga trösklar och kan mycket mer än vad jag behöver. FreeCAD men även Fusion 360 tycker jag är sådana. Sedan finns det problem med licenser - och ändringar av sådana.

En kille som alltid gör bra filmer på Youtube är Teching Tech. Han har gjort en film kring val av just 3d-program:
https://www.youtube.com/watch?v=XHzOzxCQ7MU

Själv har han fastnat för Onshape, ett program jag inte använt för jag trodde inte det fanns någon gratisvariant för hobbyister. Men det gör det, även om det är lite dolt men filmen visar hur man gör för att få en gratislicens. Efter att ha börjat använda Onshape måste jag säga att jag trivs väldigt bra med det. Det är parametric som professionella program är men ändå relativ lättanvänt. En annan fördel är att det jobbar direkt i web browsern. Man behöver inte installera något på sin dator eller spara filer. Och det finns också gott om tutorials.

De som kört in sig på något visst program vill nog inte byta men för de av oss som fortfarande stapplar så rekommenderar jag att titta på filmen.

/Mats B

Re: Val av 3d-program

Postat: lör 04 mar 2023, 19:18
av henrix72se
Tack för tipset !!

Henrik