O O O O O

Här är tanken att man delar med sig av sina pågående byggprojekt som rör rullande
materiel
PeO Helgesson
Inlägg: 258
Blev medlem: mån 07 jul 2008, 19:13

O O O O O

Inlägg av PeO Helgesson »

Herr president, det där är inte talet, det är de olympiska ringarna. Tillskrivs Uuro Kekkonen.

Tobbe Holmberg däremot, säger att man inte kan få för många O-vagnar, jag antar att han menar i både O och On3.
Med ett par vagnar som står för målning började jag på nästa. Den här gången började jag med ett av de mest påfrestande momenten, tänkte att det kan vara lättast medan delarna är lösa. Kättingarna som håller fast lämmarna nertill!
IMG_9936.JPG
IMG_9936.JPG (357.38 KiB) Visad 2508 gånger
Första momentet: Böj piggen på fästet på lämmen. det skulle varit långt nog för att vika runt en länk, men jag tog det säkra för det osäkra och lödde fast en kätting. Kapa sedan i lagom längd. Jag tror det ska vara 7 länkar.
Moment 2: Stick tre trådar genom fästet och lämmen, löd fast, kapa korta stumpar, fila eventuellt.
Här borde jag rätteligen tillverkat en tång, modell Mallet, och nitat, men med bara två veckor kvar till Bankalaset svek modet.
Studera och lär på viewtopic.php?t=2054&start=10 3:e inlägget.
Etapp 3: Vik ett av fästena för ramen, släpp ner andra kättingändan mellan och stick en 0,3 mm tråd genom alla hål samtidigt. Löd med en minimal klick tenn, så att inte tråden försvinner, kapa av och fila.
I ett senare skede ska detta fäste fast på sidobalken på vagnen.
Jag har sett minst tre varianter av fäste på ramen, detta är ett av dem. Ett är ett fäste svetsat på ramen, ett annat är en ring genom sidobalken. Det gör man lättast genom att borra ett hål i balken och trä runt en 0,3mm tråd och löda fast.
Tomas Jansson
Inlägg: 155
Blev medlem: tor 31 maj 2007, 08:01

Re: O O O O O

Inlägg av Tomas Jansson »

Haha jag håller med Tobbe! Jag satte mig också vid ritbordet förra året (...) och bara häromdagen kom mina alster neddimpandes. Det var väl inte bara O-lämmar jag ritade får jag väl säga till mitt försvar. Hursomhelst, nedan är min "take" på O-vagnslämmar. Tycker du lyckades bättre med durkplåtsmönstret. Jag var aningen för rädd för att det skulle etsa för mycket. (På andra detaljer var jag inte alls rädd tydligen... :roll: )
IMG_1586.jpg
IMG_1586.jpg (706.33 KiB) Visad 2489 gånger
Jag valde att fuska med kedjorna. 7 länkar bara på reserv-länkarna på övre halvan, om man skulle välja att lägga plåtarna ner på golvet (om man vill dölja det grova durkplåtsmönstret :D ), annars blev de för korta. Hela remsan löds provisoriskt på plats längs T-balken som alla detaljer sitter på. Löd fast lämstöd etc på sina platser, och klipp sedan bort remsan. I teorin. Lite klurigt att förklara hur jag tänkte med kedjorna, hoppas kunna återkomma med det (om det funkar...). Med lite flyt visas resultatet i Skövde, inkl 3D-printade stolptoppar! Vi får diskutera lösningar då PeO.

/Tomas J
PeO Helgesson
Inlägg: 258
Blev medlem: mån 07 jul 2008, 19:13

Re: O O O O O

Inlägg av PeO Helgesson »

Förra året? Det här började året innan. November -20 gjorde jag en mät- och fota-sejour i Anten, ( just den här vagnen är dock bredspårig). sedan började ett pärsjobb för en perser, som höll på att ta knäcken på mig. November -21 orkade jag inte mer, skickade iväg de filer jag fått till, en del skulle behövt gås igenom mer. Veckan före jul kom mina hjulklappar, 5 sorters plåtar i flera exemplar, 193:- + moms till TNT för administration och frågor två gånger om det här verkligen ska gå tullfritt. Urmakarsvarven som kom dagen innan gjorde inte saken sämre, den kommer kanske in senare i tråden.
Rutmönstret på plåtarna gjorde jag smalare än rekommenderad tunnaste linje, lite med erfarenhet av tidigare prov. Protesterna/varningen från PPD brydde jag mig inte om.
Visst behövdes de fler delar än de jag visat. Nästa steg i bygget kräver en halvfärdig VVA NN3, hur den byggs finns om i andra trådar.
Bygget såhär långt.
IMG_9939.JPG
IMG_9939.JPG (327.1 KiB) Visad 2424 gånger
Här har jag förberett för rörstolpar 1,5/1,1 mm, stolptoppar nere till vänster på etsen. I botten på stolpen en trådstump, + att röret svarvas lätt koniskt. Ett passande jobb för urmakarsvarven.
Den lättaste modellen av stolptoppar kommer senare, VGJ 1340 har platta stolptoppar, inget fäste för kedja. ändå är det 20 kedjor på vagnen.
20201110 (20)a.jpg
20201110 (20)a.jpg (182.63 KiB) Visad 2424 gånger
PeO Helgesson
Inlägg: 258
Blev medlem: mån 07 jul 2008, 19:13

Re: O O O O O

Inlägg av PeO Helgesson »

Mer om stolpar. Rör med 1,5mm ytterdiameter skärs till. Etsad ögla i stolptoppen. Nerändan svarvas konisk i urmakarsvarven. Kan inte påminna mig att jag svarvat med handstål sedan träslöjden i realskolan, sådär 55 år sedan, men det kändes som att det gick bättre nu än då.
Nerändan ska få en kort trådstump inlödd.
IMG_9940.JPG
IMG_9940.JPG (146.7 KiB) Visad 2364 gånger
Jag får nog hålla med Arne Falk. Det här var ett betydligt snabbare sätt än de förra, koppartråd, svarvad i nerändan, klämd och borrad och filad i överändan, men då hade jag inte etsat öglorna ännu.
Tomas Jansson
Inlägg: 155
Blev medlem: tor 31 maj 2007, 08:01

Re: O O O O O

Inlägg av Tomas Jansson »

Kul att se PeO! Jag skulle nog etsat ett antal stolptoppar också... nå, jag tror den senaste varianten på 3D-print kom ut ganska OK. När terminen är över här (dvs snart...) hoppas jag kunna visa en liten jämförande studie.

Jo, jag började på allvar förra året, diverse idéer har väl legat och gosat till sig betydligt längre än så ... ;)

/Tomas J
Anders Östlund
Inlägg: 646
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: O O O O O

Inlägg av Anders Östlund »

Inser att jag precis har tillverkat 40 stolpar på "fel" sätt, jag tog ett rör, klämde till änden, filade bort det som stack ut åt sidan och borrade ett hål i toppen... Skippade svarvningen i nedänden, fasade bara av lite med en fil... Jaja...

Bra med lite sviktande syn, man blir mindre känslig ... :) Jag är dock nöjd med mina stolpar, tanken på etsade stolptoppar slog mig när jag satt och borrade hålen men det får bli till nästa batch vagnar...

Tack för att ni delar era projekt, jag har lite bilder på gång men nu måste det byggas så jag kan få med vagnarna till Skövde...

/Anders Ö
Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik
Mats B
Inlägg: 39
Blev medlem: tis 05 jun 2007, 20:13

Stolptoppar

Inlägg av Mats B »

Finns med på en snart kommande Godisplåt från VVA. Även om man får 112 st så ska man nog ha intresse för övriga saker också, annars blir topparna väl dyra.

/Mats B
Skriv svar