Sida 1 av 1
Kapa axlar
Postat: sön 21 aug 2016, 02:00
av Daniel Bergqvist
Jag har funderat på hur man på lämpligt sätt kapar en axel eller silverstål, speciellt om man vill ha ett rakt och fint snitt. Den metod som fungerar bäst för mig är att sätta upp axeln i svarven och köra svarven i lämplig hastighet, varpå jag försiktigt med små lätta tag "sågar" av axeln med en
guldsmedssåg med
fintandat blad.
Jag har ingen aning om det här är rätt metod och man behöver definitivt vara försiktig när man gör det.
Med vänlig hälsning
Daniel
Re: Kapa axlar
Postat: sön 21 aug 2016, 17:59
av Olof
Jag är ingen expert men jag har satt axelstålet i skruvstädet och sågat av med guldsmedssåg. Det bli naturligtvis snett men jag har sågat med marginal.
Därefter har jag svarvat änden plan och sedan ner till korrekt längd. Jag tycker detta ger bättre kontroll på längden än det sätt som beskrivs ovan (som jag också prövat).
Olof
Re: Kapa axlar
Postat: tor 25 aug 2016, 06:18
av Anders Östlund
Har du svarv så kolla på ett stickstål, de är gjorda för att kapa ("Sticka av") ämnen i svarven. Kom inte på vad de heter på engelska men "Grooving tool" kan nog användas:
http://www.chronos.ltd.uk/acatalog/New_ ... Tools.html
Annars tror jag Olofs metod är enklast, den hade nog jag valt. Vill minnas jag har gjort så någon gång också. Det stickstål jag hade var lite lurigt att sätta upp om man var ovan, lätt att det högg så hela maskinen skakade...
/Anders
Re: Kapa axlar
Postat: tor 25 aug 2016, 22:17
av HLS
"parting tool" lär vara begreppet
Re: Kapa axlar
Postat: fre 26 aug 2016, 09:11
av Anders Östlund
"Parting tool"... Där var det, tack! Precis en sån jag hade...

Re: Kapa axlar
Postat: fre 26 aug 2016, 12:22
av Anders Johansson
Kapskiva i Dremeln är också en bra metod.
Man kan kapa axeln först, sätta den i svarven och slipa med Dremeln medan det roterar.
Man får Då en rak, snygg kapning.
Re: Kapa axlar
Postat: fre 26 aug 2016, 13:59
av Peter Estelius
När man kapar i en svarv med stickstål (parting tool) så bör man ha det som ska stickas av så nära chucken man kan för att undvika överraskningar. Helst ska arbetsstycket bara sticka ut en minimal bit från en spännhylschuck och stickstålet en "sketaning" under centrumlinjen.
Att vara nära chucken innebär att man minska risken för vibrationer och hugg radikalt, samt att om det hugger så brukar varken stål eller arbete bli värst skadade. Det är också EXTREMT viktigt att stickstålet sitter bergfast i stålhållaren. Minsta möjlighet till vickning och det hugger direkt. Det ska heller inte finna glapp i sliderna varken på längs- eller tvärsmatningarna. Glapp ger samma effekt som löst sittande stål.
Fråga mig inte hur jag vet ....
/Peter
Re: Kapa axlar
Postat: lör 27 aug 2016, 10:28
av PeO Helgesson
Peter Estelius skrev:
Fråga mig inte hur jag vet ....
/Peter
"Expert" = Latin för "en som har försökt"
Re: Kapa axlar
Postat: sön 28 aug 2016, 11:41
av Björn D
Hej!
Om det gäller tunna axlar kan man använda en tunn slitsfräs (i princip ett litet cirkelsågblad) som man spänner upp i svarven. Sedan spänner man fast axelämnet i tvärsliden. Man bör lämpligen använda skärvätska och det är viktigt att man spänner fast axelämnet och håller fingrarna borta från slitsfräsen. Lämpliga slitafräsar kan man bl.a. köpa från Fohrmann.
I princip är ju inte slipskivor och svarvar någon bra kombination. Damm från slipskivan är inte bra att få in i svarven.
Med vänlig hälsning
Björn D