Görsnyggt! Börjar bli mer och mer förtjust i dessa typer av äldre vagnar. Det finns en hel del exempel att se på detta forum.
Verkligen en färgglad period, måste väl ha varit efter en del flotta diligenser av en tidig era?
Ja SV&LV har tillhandahållit många smalspårsvarianter av dessa äldre personvagnar. Kvar i serien är nog bara 2:a klassvagnen som påminner om "Kungavagnen" men som istället har två ingångsdörrar per vagnsida. Därmed skulle utgångsmöjligheten finnas för att bygga i stort sett alla den generationens smalspåriga personvagnar. Sedan är det bara upp till byggaren att göra nödvändiga små förändringar/tillägg såsom takdetaljer och raka/insvängda sidor eller fyra dörrar per långsida som PFJ:s vagnar hade.
Intresserade av GJ, NÖJ/PFJ, NVHJ-banorna (NBJ, WÅB, HWJ), LNJ/SRJ, MÖJ/FWJ. ASLJ och UHB/NKlJ har mycket att hämta här.
Jättefint bygge Mika! Ett par nyfikna frågor: Är det ett litet "A" som syns uppe i hörnet? Vad är det då som syns i det motsatta hörnet? Är det litteramärkningen som sitter där, så det helt enkelt är "A" och "1" i andra änden? Första gången jag ser den littmärkningsplaceringen...
Taket verkar ha lite struktur, är det klätt med något?
Jo nog är den rätt märkt alltid. Den som är intresserad av dessa Gotlandsvagnar hänvisas till Spårstumpen 107 och föreningens särtyck om vagnstypen.
Av Spårstumpen framgår för övrigt;
"Den littrerades om år 1898 till andraklassvagn littera B" och vidare "Men år 1927 slopades den.." och slutligen, "Fram till 40-talet fanns den i alla fall kvar men under detta decennium användes den gamla vagnens underrede till en N-vagn hos SSA."