Sida 1 av 2
Att timra ett härbre
Postat: tis 24 apr 2012, 21:09
av Klas Blomberg
20120325257 by
Klas Blomberg, on Flickr
På årsmötet hade jag med mig denna halvfärdiga modell och fick den artiga frågan om jag hade timrat på riktigt. Det har jag naturligtvis inte gjort, men det tyder ju på att det kanske inte är ett helt misslyckat sätt att bygga modeller av knuttimrat.
Ett härbre? Det är en timrad förvaringsbod som står på stolpar för att komma upp en bit från marken - ett bra sätt att slippa fukt. Härbren är något typiskt för Dalarna och Norrland, och helt okänt i södra Sverige (rätta mig den som har fel). I härbret förvarade man spannmål, mat, kläder - det var aldrig en bostad. Nutidens övernattningshärbren vid Siljan är bara en sentida turistfälla!
Härbret skulle gärna stå en bit bort från boningshusen - om huset brann ner så skulle man åtminstone inte stå utan mat! Samtidigt skulle det stå så nära att man hade uppsikt över det så att inga obehöriga tog sig in.
Under de åren jag bodde i Norrland var härbren en alldaglig företeelse som jag inte brydde mig så särskilt mycket om. Längs med den vanliga motionsrundan fanns det tre stycken, i nästa by uppströms älven fanns det flera stycken, bland annat några K-märkta från 1300-talet - men inte slösade jag film på något sånt..... Det kunde jag ju gå ut och fota när det blev dags att bygga - och så flyttade jag söderut.
När jag nu fick för mig att äntligen bygga ett härbre i modell hade jag alltså inte en enda egen bild! Däremot en ganska bra föreställning om hur det brukar se ut och resten fyllde jag i med bilder ur boken "Lador, logar och längor - en bok om hälsingeböndernas uthus". Det är egentligen inte alls någon modellbyggarbok, men kan fungera som nyttig tankeställare. Författarna räknar med att till en vanlig hälsingegård hörde cirka 30 uthus! Andra landsdelar har nog inte varit så extrema, men det säger ändå något om förhållandet mellan boningshus och uthus i äldre tider.
Det här var en lång inledning för att påannonsera att i ett par inlägg framåt tänker jag visa min teknik för att modellera knuttimmer.
Re: Att timra ett härbre
Postat: mån 07 maj 2012, 17:56
av Klas Blomberg
A1 by
Klas Blomberg, on Flickr
Efter ett långt uppehåll (Japp! Jag var en av dem som blev strandsatt på Sögaards bryghus när ett danskt flygbolag gick i konkurs!) tänkte jag lägga ut del två i min lilla byggbeskrivning.
Mitt husbyggande började med klippark, och mina första egna byggen var istort sett egenproducerade enkla klippark. Efterhand har de blivit mer avancerade - och definitivt mer tredimensionella - men fortfarande gör jag väggar av en stor pappbit och jag har limflikar för att få ihop konstruktionerna.
När jag ska göra något som föreställer timmer använder jag gärna grillspett - helt vanliga av bumbu som finns i storpack i alla hjälpligt välförsedda kök. Kapar av dem i lämpliga längder med universalverktyget brytbladskniv, limmar fast med vanligt vitlim och sätter i press med klödnypor. Jag gillar att använda saker som är lättillgängliga i det egna hemmet.
Re: Att timra ett härbre
Postat: mån 07 maj 2012, 18:01
av Klas Blomberg
B3 by
Klas Blomberg, on Flickr
Ett av mina sämre drag är att jag är ganska otålig på att se resultat av mitt bygge.... Rätt tidigt vill jag sätta ihop åtminstone några större bitar så jag får en känsla av hur det hela kommer se ut. Och skulle jag inte vara nöjd så går det i papperskorgen! Än så länge är det ju bara lite papp och bambupinnar.
Re: Att timra ett härbre
Postat: mån 07 maj 2012, 22:24
av mikath
Det var riktigt häftigt att få se detta bygge live på årsmötet.
Bra jobbat!!!
/Mika
Re: Att timra ett härbre
Postat: tis 15 maj 2012, 19:09
av Klas Blomberg
C1 by
Klas Blomberg, on Flickr
Bygget har kommit lite längre, man kan redan ana hur det färdiga huset kommer se ut
Re: Att timra ett härbre
Postat: tis 15 maj 2012, 19:15
av Klas Blomberg
D1 by
Klas Blomberg, on Flickr
Ett viktigt drag i konstruktionen är den timrade ramen i botten och stolparna som bär upp hela konstruktionen - ett sätt att skydda byggnaden från fukt och väta. Tomrummet som blir mellan golvet och marken brukar ofta fungera som förvaringsplats för grejer som inte behöver förvaranas inomhus men mår bra av att vara under tak; ved, kälkar, jordbruksredskap . allmän skräpbod.... Här kommer det finnas alla möjligheter att detaljera! Och, till skillnad från undersidan på en vagn, så är det fri insyn under ett härbre.
Re: Att timra ett härbre
Postat: tis 12 jun 2012, 19:25
av Klas Blomberg
D2 by
Klas Blomberg, on Flickr
Kanske dags för lite avbrott i förberedelserna inför Skövde?
Nästa intressanta byggnadsdetalj är mushyllan - en kluven timmerstock med den runda sidan uppåt. Att den kluvna sidan ligger neråt gör att vinkeln för en mus som försöker klättra upp bler mindre än 90 grader; ytterligare ett sätt att hålla borta oönskade besökare.
Materialet är IKEA:s träplugg, kluven och lite lagom misshandlad.
Re: Att timra ett härbre
Postat: tis 12 jun 2012, 19:27
av Klas Blomberg
E1 by
Klas Blomberg, on Flickr
Och där sitter underredet hopfogat med själva huset. Till höger ses lite blivande knutskallar.
Re: Att timra ett härbre
Postat: tis 12 jun 2012, 19:28
av Klas Blomberg
E2 by
Klas Blomberg, on Flickr
Nu börjar man ana hur det kommer att se ut
Re: Att timra ett härbre
Postat: mån 25 jun 2012, 19:16
av Klas Blomberg
F1 by
Klas Blomberg, on Flickr
Knutskallarna limmas på plats - en action bild, limmet är alldeles vitt och har inte hunnit torka.
Ser förresten ut som att jag håller på och fuska! Knutarna ska ju ligga ett halvt varv förskjutna mot stockvarven.