Sida 1 av 2
Kompletterande standard för rullande materiel för MMMp-stand
Postat: tis 03 maj 2011, 12:23
av Daniel Bergqvist
I takt med att man börjar bygga lok och vagnar så kommer frågor om koppeltyp, koppelhöjd, vagnsvikt, m.m. Speciellt om man har för avsikt att delta i trafikspel på modulträffar så blir dessa frågor viktiga. Jag föreslår därför ett komplement till MMMp-standarden som specificerar rullande materiel. Om man inte har för avsikt att delta i trafikspel på modulträffar så kan man helt bortse ifrån denna standard.
Ett första utkast finns här:
http://home.bergqvist.se/mmmp/MMMp_Rull ... teriel.pdf
Mvh Daniel
Re: Kompletterande standard för rullande materiel för MMMp-s
Postat: tis 03 maj 2011, 15:23
av mats d
Hej Det finns redan en standard som bla Mjk Trefoten RimboGrande samt de flesta andra tillverkare av byggsatser. Om N koppel används så blir avståndet för litet mellan vagnarna alltså inte skalenligt. Utan det man bör använda är Kadee 714 eller 712.
Har är ett utdrag ur standarden:
Hjulprofil och spårvidd
Hjulprofil och avstånd mellan hjulen är viktigt för att vagnarna ska rulla störningsfritt i spår lagt enligt finskalastandarden H0s3. Följande mått får inte underskridas respektive överskridas.
Hjulbredd: min 1,5 mm, max 2,2 mm
Flänsbredd: min 0,4 mm, max 0,6 mm
Flänshöjd: min 0,4 mm, max 0,7 mm
Back-to-back: min 8,8 mm, max 8,9 mm
Då hjulen gärna blir lite skeva kan det vara svårt att hålla back-to-backmåttet inom normen. Erfarenheterna får visa ifall det gör något om spårvidden på delar av varvet kommer över 8,9 millimeter. Allför skeva hjul bör givetvis undvikas. Det bör i alla fall inte bli mer än 9,0 mm någonstans.
Kurvradie
Alla fordon ska klara 0,6 meters kurvradie utan problem och med viss tolerans.
Koppel
Kadee H0n3-koppel ska användas.
Kopplet ska monteras med kopplefickans ovansida 10 mm över rälsens överkant. Det avgörande är dock vilken höjd själva koppelhaken kommer på. Då Kadee har ändrat på koppelhakens utförande, måste detta tas hänsyn till. På det nya utförandet är haken 3,5 mm hög, medan den är 3,0 mm på det gamla. Det nya utförandet är därför mindre känsligt för variationer i koppelhöjden, vilket säkert var syftet med ändringen. Det var någon gång under andra hälften av 80-talet som ändringen gjordes, så de gamla kopplen återfinns antagligen bara på redan byggda vagnar.
Koppelhakens undersida ska vara 6,6 mm +0,5 -0,6 mm över rälsens överkant med det nya utförandet av kopplet. Med det gamla utförandet blir det 6,8 mm +0,3 -0,3 mm.
Vagnvikt
För att långa tåg ska kunna köras utan urspårningar, måste vagnarnas vikt ligga inom vissa toleranser. Vikten bör också anpassas till vagnens längd och antal axlar. En längre vagn med fler axlar ska väga mer än en kort med få axlar.
Följande formel ger idealvikten i gram för alla vagnar:
6 * A + 4,5 * L
där
A = antalet axlar
L = vagnens förebildslängd i meter
Vikten får variera plus minus 15 procent från idealvikten. Vagnar vars vikt avviker mer får endast framföras i speciella tåg, där åtgärder kan vidtas för att undvika problem.
Rullning
Vagnarna bör rulla lätt, men inte alltför lätt, då det i så fall kan vara svårt att växla och få dem att stå kvar på stickspår. Idealet är att vagnen rullar vid en lutning på 30 promille, men stannar på 15 promille. Detta är dock inget krav. Vagnarna bör i alla fall rulla vid en lutning på 40 promille.
Vagnarnas axellager kan med fördel smörjas med Lubritech Non-fling Chain Lube. Det är ett specialsmörjmedel som är avsett för motorcykelkedjor. Det dunstar inte och kastas inte av från roterande delar, två egenskaper som gör det lämpligt för modellvagnars glidlager. Smörjningen tar också bort eventuellt gnissel.
Strömsystem
Tvåräls digital drift enligt DCC normen. Dragfordon skall gå framåt (i skorstenens riktning eller framändens riktning för el- och förbränningsmotorfordon) då körkontrollen styrs för gång framåt oavsett fordonets placering på spåret. Dekodrar på dragfordon skall följa NMRA RP 9.2.2 (CV adressering) och 9.2.3 (Service-mod programmering).
Vänliga hälsningar
Mats Dahlström
Mjk Trefoten
Re: Kompletterande standard för rullande materiel för MMMp-s
Postat: tis 03 maj 2011, 16:12
av Daniel Bergqvist
Tack för svaret. Problemet är att när jag har frågat MMM så verkar flera köra med Microtrains koppel. Så Kadee är standard bland svenska H0n3-rallare, bortsett från dem som bygger MMMp-moduler? För de mått som inte anges i MMMp-standarden hänvisas för övrigt till NMRA, inte till Trefotens standard (se punkt 1 i MMMp-standarden).
I ModulSyd där jag är aktiv finns det idag inga H0n3-moduler men jag tror det finns ett intresse att bygga smalspårsmoduler, bara någon börjar. Själv har jag börjat med min första vagn men jag kan ännu byta både koppel, vagnsvikt, m.m. Och om en börjar så kommer nya byggare följa samma väg som den första har valt, helt enkelt för att man vill kunna koppla ihop med varandra.
Men jag är lätt förvirrad av de olika bud som ges. Det jag vill är att kunna bygga moduler och lok/vagnar hemma, ta dem till en modulträff och se att allt fungerar ihop med andras prylar. Därav mitt förslag till standard. Jag har inget emot Trefotens standard, förutsatt att den blir rådande bland modulbyggarna.
Mvh Daniel
Re: Kompletterande standard för rullande materiel för MMMp-s
Postat: tis 03 maj 2011, 18:05
av Mats Dahlström
Hej! Trefotens standard är den samma som Rimbo Grande använder för sina hjul och koppel fästen samma gäller HNJ Verkstad, Dekaler & Etsat samt Skultorps vagnverkstad. Standarden som Mjk Trefoten Abvänder är utprovad när det gäller spår och hjul och koppel. I NMRA normen är spelet mellan hjul och räler så stort att det kan bli problem med långa vagnar att koppla ihop på rakspår om de ställer sig på diagonalen. Så tycker det verkar att uppfinna hjulet på nytt då nästan alla producenter producerar för en viss given standar när det gäller svenskt HOn3.
Vänliga Hälsningar
Mats Dahlström
Re: Kompletterande standard för rullande materiel för MMMp-s
Postat: tis 03 maj 2011, 19:43
av Tomas Jansson
För [link=
http://www.nkljmodeller.se]NKlJ-modellers[/link] G-vagn gäller att undersidan av koppelhaken hamnar 7,0 mm ovan r ö k (med 3,5 mm koppelhake). På håret, men innanför standarden alltså. Kan justeras med mellanlägg mellan golv och koppel om man tycker det är nödvändigt. Kommer komplettera bygganvisning med detta. Den lite högre höjden kommer sig av att hjulen är något för stora mot förebilden. I övrigt har min koppelhöjd i första hand dikterats av vad som gällde på NKlJ, men den verkar ju passa bra med Trefotens standard

F ö är Kadees H0n3-koppel de som mest liknar NKlJ-kopplen.
/Tomas J
Re: Kompletterande standard för rullande materiel för MMMp-s
Postat: tis 03 maj 2011, 22:13
av Olsson
En anledning till att jag inte har tagit med någonting om rullande materiel i MMMp-normen är att jag inte tycker att koppel, vagnvikter m.m. har NÅGONTING med en modulstandard att göra.
Vill man köra trafikspel, så gör det, men bestäm då internt i trafikspelet vilket koppel som ska användas. Jag personligen tycker att kadee-kopplen är så fula att dom skämmer dom vagnar dom sitter på, vilket gör att jag avvaktar med koppel tills jag hittar något bättre. Till exempel tycker jag att mr. Winells skalkoppel såg lovande ut.
Se för övrigt hur Fremo-Norge gör vid sina trafikspel: 50-tal = TB-koppel, 80-tal "märklinbygel"...
Re: Kompletterande standard för rullande materiel för MMMp-s
Postat: tis 03 maj 2011, 23:18
av Daniel Bergqvist
Olsson skrev:
En anledning till att jag inte har tagit med någonting om rullande materiel i MMMp-normen är att jag inte tycker att koppel, vagnvikter m.m. har NÅGONTING med en modulstandard att göra.
Det beror helt på syftet med modulerna. Vad vill jag uppnå med modulbygget? Om syftet är att var och en kör sitt eget tåg så behövs ingen standard för rullande materiel. Så har både MMM och ModulSyd kört i flera år. Men ModulSyd börjar mer och mer svänga. Trafikspelet får större plats och de allra flesta trivs bra med ganska mycket trafikspel på ModulSyd-träffarna. Och ju mer man börjar köra trafikspel, ju tydligare framkommer problemen med inkompatibla koppel, olika vagnar som inte fungerar så bra ihop, osv. För H0 (normalspår) är problemet att så många har investerat så mycket redan i både lok och vagnar att det tyvärr inte är realistiskt att få enhetligt koppel, m.m., på vagnar och lok. Men för H0n3 där få bygger idag finns det alla möjligheter att få enhetligt koppel.
Olsson skrev:
Vill man köra trafikspel, så gör det, men bestäm då intern i trafikspelet vilket koppel som ska användas.
Det förutsätter antingen att man har flera uppsättningar av lok och vagnar eller att kopplen är lätta att byta mellan träffar. Varken det första eller det andra är speciellt realistiskt. Och återigen, mitt syfte med både moduler och lok/vagnar är att använda dem i trafikspelet. Jag kommer köra mitt tåg även under den fria körningen (utanför trafikspelet) men jag kommer göra alla relevanta anpassningar för att lok och vagnar ska kunna delta i trafikspelet.
Att döma av den här tråden så ser jag ingen anledning att inte följa Trefotens standard så jag kommer göra det i fortsättningen.
Mvh Daniel
Re: Kompletterande standard för rullande materiel för MMMp-s
Postat: ons 04 maj 2011, 08:55
av mats d
Jag kan hålla med om att Kadee kopplen har vissa estetiska defekter men men kompromissen mellan utseende funktion driftsäkerhet och att vara lätt tillgängligt att få tag i så finns det ingen bättre kompromiss. De skal koppen jag sett ser estetiskt bra ut men de kräver skalenligt spår samt hjul då sidospelet mellan fordon och räls måste vara i stort sett skalenligt för att det skall fungera perfekt. Dels är det svårt att få bra av koppling på banan då vi på Trefoten skall kunna köra med hands off dvs att inga händer skall behövas för att koppla ihop eller fordon.
Vänliga hälsningar
Mats Dahlström
Re: Kompletterande standard för rullande materiel för MMMp-s
Postat: ons 04 maj 2011, 19:05
av Peter Estelius
mats d skrev:
Jag kan hålla med om att Kadee kopplen har vissa estetiska defekter men men kompromissen mellan utseende funktion driftsäkerhet och att vara lätt tillgängligt att få tag i så finns det ingen bättre kompromiss. De skal koppen jag sett ser estetiskt bra ut men de kräver skalenligt spår samt hjul då sidospelet mellan fordon och räls måste vara i stort sett skalenligt för att det skall fungera perfekt. Dels är det svårt att få bra av koppling på banan då vi på Trefoten skall kunna köra med hands off dvs att inga händer skall behövas för att koppla ihop eller fordon.
Vänliga hälsningar
Mats Dahlström
"Vissa estetiska defekter" är väl dagens underdrift när det gäller Kadee's likhet med ett Klemmingkoppel *stort leende*
Men skämt åsido, jag tror det går en rågång mellan två sätt att se på detta med H0n3-koppel. Det ena sättet är precis som det propageras för - en god funktion i drift på en klubbana eller vid trafikträffar. Då om någonstans är en bra och väl fungerande standard av nöden och som det verkar har man samlat sig kring just Kadee's koppel av nämnda anledningar. Det andra sättet är att man vill kunna efterlikna det verkliga utseendet och ändå ha kopplingsfunktionen fungerande och tillgänglig.
Om man nu skulle vilja komma närmare skalariktigheten och försöka göra sig ett mer skalariktigt koppel, skulle det då vara i opposition mot en väl fungerande lösning? Nej, jag tror inte det. Det är bara det att vi inte sett den än *blinkar*
Det som bör vara gemensamt mellan en "brukslösning" och en "skalalösning", som jag ser det, är väl just hur och var kopplet fästs i fordonet och där har åtminstone jag inga problem med att låta Kadee sätta standarden även för skalakoppel. Det skulle ju innebära att man kunde sätta vilket koppel man ville bara genom att byta den rörliga delen.
Sedan är det ju upp till varje användare att värdera huruvida man vill ha en brukslösning eller en skalalösning. Med en bra möjlighet att välja så förskjuter inte den ena idén den andra, eller?
Undrar fundersamt
/Peter
Re: Kompletterande standard för rullande materiel för MMMp-s
Postat: ons 04 maj 2011, 22:32
av Daniel Bergqvist
Peter Estelius skrev:
Sedan är det ju upp till varje användare att värdera huruvida man vill ha en brukslösning eller en skalalösning. Med en bra möjlighet att välja så förskjuter inte den ena idén den andra, eller?
Det är en klar fördel om ett skalakoppel är lätt utbytbart mot kadee-kopplet. Samtidigt visar erfarenheterna från ModulSyd att även om det är relativt enkelt att byta mellan olika koppel (NEM-ficka på normalspårsvagnar) så är det få, om någon, som gör det mellan olika träffar. Det är en del pill med det och gör man det ofta ökar risken att något går sönder på vagnen, speciellt om man har fina detaljer på vagnen (räcken, m.m.).
Mvh Daniel