Från min projekthög...

Här är tanken att man delar med sig av sina pågående byggprojekt som rör rullande
materiel
Hauk
Inlägg: 961
Blev medlem: tis 29 maj 2007, 18:55
Kontakt:

Re: Från min projekthög...

Inlägg av Hauk »

Anders Östlund skrev: tor 23 nov 2023, 22:37 Nu är Atlasvagnen printad!
Vilken snygging!
Hva er minste veggtykkelse i printet, forresten?
Mvh Håvard H

"Dette år i Skövde"
--
Min blogg:
Remembrance Of Trains Past
Anders Östlund
Inlägg: 659
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: Från min projekthög...

Inlägg av Anders Östlund »

I denna print är de tunnaste flänsarna ca 0.5 mm, medan väggarna i korgen är 0.9 mm. I de första försökte jag med riktigt tunna väggar men det blev inte bra... Vissa borde kanske vara lite tjockare eller så får jag lägga in mer support, men samma där, det funkar och får vara som det är.

Avgörande blir hur de ser ut med färg och kanske lite vädring...

Jag har hittat mina koppel i alla fall, så nu är det bara rör till axellagringar kvar, ska kika på det i veckan...

Och Micke B, det där med tid och inspiration... Känner igen det mer än väl. Har kämpat länge för att hitta lite inspiration. Nu börjar det rulla av sig själv men det har varit några år med "vånda" innan jag kom loss... Förstår dig, får hoppas det släpper en dag, det där med tiden... och det andra...

/Anders
Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik
Anders Östlund
Inlägg: 659
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: Från min projekthög...

Inlägg av Anders Östlund »

Vintern har i korta perioder spenderats vid byggbordet, jag har gett mig på alla mina halvklara byggen och när en tanke på att faktiskt bygga klart dom innan jag börjar klippa mig in i högen med etsbyggsatser.

Det var nästan sant, jag kommer börja med påbörjade byggen i 0n2, sen ska jag nog ge mig på några av de ännu ostartade byggsatserna och etsplåtarna. Min tanke är att försöka lära mig om "drivningar" genom att bygga några byggsatser och sen försöka få till några egenkonstruerade till ett par av de byggsatser jag har liggande. Om allt detta går vägen kanske det blir något egenetsat framöver, kanske JGJ relaterat... ;) Nu är vi dock många år fram i tiden, många...

Ikväll är jag dock rätt nöjd med att ha fått denna lilla OMZ117 från KB-scale att gå skapligt bra både fram och back.
Tillräckligt bra för att säga att det är dags att få dit de sista detaljerna och sen ge sig på målning.
Lite olja och inkörning borde ge modellen rätt gångegenskaper.
Den är ännu analog men någon sorts dekoder kommer sannolikt hitta in i den, ev med ljud...

/Anders Ö
.
20240218_223421.jpg
20240218_223421.jpg (260.01 KiB) Visad 3246 gånger
Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik
Anders Östlund
Inlägg: 659
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: Från min projekthög...

Inlägg av Anders Östlund »

Pratade lite med en MJ-bekant och ett av mina gamla projekt kom på tal. Har själv känt att "man borde göra klart..." och lockats lite av att öppna projektfilerna på nytt. Samtalet var tydligen vad jag behövde för att kicka igång!

Närmast kameran är den provbyggda modellen i H0f, bakom prov-vikningar av H0e/009 modellen i 1:76 och längst bak i fonden, en nästan klar och en precis påbörjad, 0n2 modeller.
.
JGJ_No_Trippel.jpg
JGJ_No_Trippel.jpg (211.53 KiB) Visad 723 gånger
.
Nu har jag fört in de ändringar som jag har listade på modellerna i H0f och H0e/009 (1:76) samt påbörjat provbygge Nr 2 av en No i 0n2, varianten med bromssäte. På de mindre modellerna var det ganska enkla ändringar att göra, rensa lite, några måttkorrigeringar (man får lätt "en plåttjocklek" för mycket här och där...) och det stora feler, rätta till avstånde mellan plåtarna i boggien så axlarna passar. Till H0f varianten ska det passa med MiniClub axlar, eller Busch H0f (de verkar ha samma mått båda två) och till H0e/009 så ska det funkar med Roco (Fleischmann numera antar jag) N-skaleaxlar. Exakt vilka jag mätte på när jag gjorde första varianten är och kommer förbli ett mysterium... Mätte jag ens?
.
Vabisbogie_H0f.jpg
Vabisbogie_H0f.jpg (295.78 KiB) Visad 723 gånger
.
Ovan en etsad byggsats till Vabisbogie, mest på kul gjorde jag axelboxar och fjäderpaket som etsdelar. När jag fick plåtarna så provbyggde jag den minsta bogien, den i H0f och till min förvåning så funkade det! Smått och pilligt men det gick! H0e/009 bogien lär vara aningen lättare.

Koppel till de små modellerna kan antingen sättas på boggien (man får fila till lite i buffertbalken, etsad anvisning finns), jag tror att Pecos GR-9 ska passa att limmas i det fack som finns. Eller så klipper man av "bommen" som sitter på boggien och fäster ett N/Z koppel i korgen, vilken sort man än väljer så krävs lite slöjdande av byggaren för att passa in "sitt" koppel, finns för många att välja på så jag gjorde ett generellt... Vill någon bygga "skala" så finns 3D pintade buffertar att tillgå, men då får man höra av sig...

Det som återstår till modellen i nollan är att se om jag kan göra en etsade bogie på liknande sätt som till de mindre modellerna. Fjäderpaketen får göras om tänker jag, men resten borde funka... Till 0n2 vagnen lägger jag med etsade sidolämmar och stolpar, mest för att inte få ett tvingande behov av laserskurna trädelar. Har en laser och provskurit några delar men det är svårt att hitta material att skära i och "enkelt" är lite ledordet så jag öppnar för båda varianterna...

En fråga till er som bygger i nollan:
- Föredrar ni plåtbeslag som är halvetsade med nitskallar inetsade, de som ska vikas får vikas lite på måfå, ELLER
- är det bättre att ha beslagen i full tjocklek, med vikanvisning i halvets och "pressnitar" som man får pressa ut?

Jag upptäckte att jag gillade pressnitarna mer än de etsade så jag har för avsikt att göra enbart delar med pressnit. Om det finns yta kvar när allt annat är på plats på plåten så kör jag kanske med båda sorterna. Vill hålla hela modellen på en A4 helst, det blir mässings i 0.25 mm. Jag gjorde en plåt i NS men... Nä, jag gillade mässingen bättre även om tillverkarskylten blev avsevärt bättre i NS... Får lägga den som dekal kanske...

Nu har jag precis beställt ett par olika färger från Vallejo, hoppas (minst) en av dom ska passa som JGJs olivgröna färg, tänkte måla upp vagnarna med en i "godsvagnsrött" och den andra i JGJ grönt. Provdekaler finns till båda, hoppas de inte har torkat ut helt...

Jag ska göra vad jag kan för att få klart 0n2 plåten inom 1-2 veckor sen ska jag försöka få hem en provets och provbygga innan serieproduktionen kan starta... Hur stor serie det nu blir. Vagnen kommer sannolikt erbjudas till försäljning via HaboHobby, hoppas jag och Peter ska komma överens... ;)

I övrigt är min projekthög ganska statisk när det gäller smalspårsmodeller. Har upptäckt att jag räknade fel på måtten för koppel till min Atlas-vagn så jag måste rita om koppelinfästningen en smula, men den är inom kort printbar. Den är för 0n2, får se om jag orkar göra den för 0n30, det påverkar nästan hela konstruktionen om man ska få plats med hjulen...

/Anders Ö
Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik
Olof
Inlägg: 1725
Blev medlem: fre 01 jun 2007, 21:03

Re: Från min projekthög...

Inlägg av Olof »

Jag tycker att det är bra med etsade nitar MEN mycket viktigare är att vikningarna blir raka och på rätt ställe. Så på din fråga svarar jag pressnitar.
/Olof
Lundarallarna - modelljärnvägsföreningen i Lund
nollan.lundarallarna.se
www.lundarallarna.se
PeO Helgesson
Inlägg: 267
Blev medlem: mån 07 jul 2008, 19:13

Re: Från min projekthög...

Inlägg av PeO Helgesson »

Jag håller med Olof på den punkten. Dessutom får man med pressnitar tre nivåer på plåten, halvetsat, plåten kvar och pressad nit.

Efter mångas år med diverse halvmesyser med olika hjälpmedel har jag börjat göra en ordentlig nitpress. För ögonblicket har det blivit stopp i produktionen. Jag beställde delar till nya fräsen från Holland, en delleverans kom för en dryg vecka sedan, men de viktiga delarna dröjer. Mail 19:e och 23:e "meddelande om försändelse, men ej mottagit eller sorterat", för ett par dagar sedan "leveranstid beräknas", men inget om mottagande eller sortering.
En ruta över tabellen med text ungefär "Mycket att göra nu, leverans kan ta längre tid än vanligt". Har Postmordgeneralskan flyttat till Nederländerna?

Experimentbygget såhär långt hittills. Det torde bli en del prov med form på stans och dyna.
4565.jpg
4565.jpg (138.3 KiB) Visad 666 gånger
Mats B
Inlägg: 40
Blev medlem: tis 05 jun 2007, 20:13

Re: Från min projekthög...

Inlägg av Mats B »

Jag rekommenderar också etsade vikanvisningar och nitar med stansverktyg (om man bara ska ha en bit). Om man halvetsar bakifrån små anvisningar typ 0,2 mm i kvadrat så får man en anvisning för stansverktyget som gör att nitarna hamnar på rätt ställe.

Man kan ju också göra en kuliss med nitar och som lamineras med en bakomliggande bit med vikanvisningar.

Och här mitt bidrag till stansverktyg som jag gjorde för typ 40 år sedan. Med olika härdade dynor för olika stora nitar.

/Mats B
Bilagor
IMG_20240904_090902.jpg
IMG_20240904_090902.jpg (351.24 KiB) Visad 538 gånger
Anders Östlund
Inlägg: 659
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: Från min projekthög...

Inlägg av Anders Östlund »

Oj, har inte återmatat, men "pressnitar" låter bra, jag får en gngande känsla av att jag har frågat detta innan, tom i denna tråden...? Orkar inte leta, men jag känner igen svaren... Får se vad som får plats på plåten! :)

Men att få klart 0n2 plåten tog längre tid, jag behövde ett par boggier för att passa ihop provbygget så jag plockade fram mitt lager av Vabisboggier. De låg fint samlade i en låda för ett kommande "seriebygge" av alla på en gång. Så då råkade jag dra igång det, fick komplettera med några gjutdelar (Tack Tobias!) och nu har jag 11 par Vabis-boggier stående här, målade i Chaos Black som får bli både grund och ytfärg, lite väderbitning så är de nog klara.

När jag ändå hade byggt så många boggier så kände jag att det vore kul med fler vagnar än de två No jag provbygger, så jag drog igång ett seriebygge av några JGJ godsfinkor. Alla är plåtar från Landala och de kräver sin man att få ihop, jag ser dom lite som "Scratch-aid" men efter lite pillande (OK, en hel del då) så går det att få ihop en trevlig modell! Ikväll blev den första klar för målning, en JGJ Go 28, "Landets fulaste godsfinka" enligt Lennart Welander. Mina äventyr med amerikansk N-skala gör att jag är lite vaccinerad mot "Box Cars" och... Tja, den har något... Och så är det ju en JGJ vagn, allt förlåtet! :)
.
.
JGJ_Go28_1.jpg
JGJ_Go28_1.jpg (521.16 KiB) Visad 242 gånger
.
.
Nu väntar denna färdiga korg på två kompisar som är nästan lika långt gångna men de har plattformar vilket kräver ytterligare en del pillande.
Devisen jag har snott av en kompis är att bygga lite men ofta, nästan varje dag, så händer stora saker över tid. Det försöker jag göra nu, lite varje dag om än bara en lödning eller tillklippning av delar eller som ibland, en hel kväll vid byggbordet. Det går rätt fort jämfört med tidigare byggen!

Bilder följer på kompisarna och kanske även efter lite målning, har hittat en Vallejo kulör som är, så långt jag kan bedöma från foton, väldigt nära de rekonstruerade vagnar som finns i Mariefred.

Det här med etsade MJ-modeller, det är ju rätt kul... Måste börja fundera på detta med "JGJ-lok" också... ;) Jag har Kai Nilssons "Ohsa-lok" men funderar på att lite vanvördigt låta JGJ köpa loket från KLJ istället för att det hamnade i Ohs, JGJ motorlok Nr 1... i JGJ-grönt... Är det att dra det hela lite för långt?! Vi får väl se...

Hälsar,
Anders Ö
Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik
Skriv svar