Inspiration från Bornholm

Här diskuterar vi allt som har med smalspårigt modellbygge och förebilder att göra.
Per N
Inlägg: 209
Blev medlem: lör 28 jan 2012, 21:44

Inspiration från Bornholm

Inlägg av Per N »

Hej!
Bornholms Jernbaner var smalspåriga med spårvidden 1000 mm. Idag finns inte mycket kvar mer än ett litet Jernbanemuseum i Nexö.
Jesper Reinfeldt, en duktig modellbyggare i Östmarie på Bornholm byggde i början av seklet upp en 0-skalemodell från Bornholm. Ett tag var den utställd på museet i Rönne. Den länkade videon är inspelad på museet 2006 och visar bl.a. Rönne H station med driftbangård och en liten del av hamnen.
Det är imponerande att se hur mycket rullande material Jesper hade byggt. De flesta typer av dragfordon som fanns på ön finns representerade i modell. Även byggnaderna och fartygen imponerar.
https://www.youtube.com/watch?v=7KfgRW0c1j4
Efter utställningen på museet var det meningen att anläggningen skulle byggas upp hemma hos Jesper igen, men det blev inte så. Istället håller han på att bygga på en modell av spårvägen i Köpenhamn, också i skala 0. Bornholmsanläggningen har tagits över av en vän till Jesper som håller på att restaurera den hemma hos sig.
Vi hade nöjet att få Jesper på besök på ett av Smalspårsfrämjandets möten i Norra Sandby. Då tog han med och visade upp en del av sin rulllande materiel från Bornholmsanläggningen. Imponerande scratchbyggen allihop!

Se och njut!
MVH / Per N