Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Här diskuterar vi allt som har med smalspårigt modellbygge och förebilder att göra.
Peter Estelius
Inlägg: 308
Blev medlem: tis 29 maj 2007, 22:24

Re: Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Inlägg av Peter Estelius »

Även jag håller på tanken att behålla eventuellt överskott inom föreningen. Huvudorsaken är att jag tror det blir svårt att komma fram till vilken annan förening som skulle stödas, och vilka som ska det nästa år och nästa och .... Med svensk noggrannhet behövs då en lista klubbad med koncensus för att något sådant skulle funka. Det blir för mycket apparat och jobb helt enkelt.

Att behålla överskott inom föreningen ger ju möjligheter till gemensamma aktiviteter eller t ex till vår eminenta föreningstidning vars tryck och utskick nog kostar en slant per år. Kostnaden för det är ju heller inte konstant och kan plötsligen kräva mer än beräknat.

Så tyvärr tror jag vi gör mest rätt i att behålla och förvalta överskottet inom föreningen på bästa sätt.

Mvh

/Peter
Johan Winell
Inlägg: 403
Blev medlem: tis 29 maj 2007, 06:20

Re: Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Inlägg av Johan Winell »

Hej alla medlemmar. Först och främst tack Daniel för att du tänker nytt, det är alltid nyttigt.

Styrelsen kommer att svara på motionen i Smalspårigt nr 118 och därefter behandla den på årsmötet, men vi vill redan nu peka på ett antal saker:

1. Föreningens ekonomi är inte alls så god som det framstår i den här tråden. Vi har ett outtalat ekonomiskt mål att ha en buffert på motsvarande ett års verksamhet. Vi ligger strax över detta i år, men vi gör en årlig förlust (2011 prel. c:a 10.000). Vi knaprar alltså på det egna kapitalet. Denna trend kan vändas huvudsakligen på två sätt, genom att höja avgiften, eller genom att öka antal medlemmar. Visst vi skulle kunna sänka kostnaderna också, men då går det ut över kvaliteten på verksamheten. Vi har alltså inget "överskottsproblem" som det kan framstå som i delar av den här tråden.

2. På årsmötet 2010 så röstades en höjning av avgiften ner av årsmötet (det var +25:-/år som var föreslaget). Slutsatsen kan inte bli annat än att någon ytterligare betalningsvilja utöver 150:- inte föreligger (åtminstone inte för 2 år sedan). Att läget skulle ha ändrats drastiskt på den punkten har vi inga signaler om.

3. Paragraf 1 i stadgarna talar om vad föreningen ska verka för. Att dela ut medel till fullskaleprojekt ryms inte i beskrivningen i paragraf 1, och för att kunna göra det så måste stadgarna i så fall ändras. Detta är en rätt omfattande ändring vi talar om där vi i så fall skulle peka ut en ny inriktning för föreningen. Om det är den vägen vi ska gå eller inte bestämmer ju naturligtvis ni medlemmar. Reglerna för att kunna ändra stadgarna finns beskriven just i föreningsstadgarna.

Viktigt! Vi vill inte på något sätt från styrelsehåll med det ovanstående försöka minska viljan att väcka motioner, tvärtom en förutsättning för föreningen är att den följer med i tiden och vi välkomnar alla idéer om hur vi ska kunna utveckla Smalspårsfrämjandet in i framtiden. Tack Daniel för ditt nytänk, det är friskt och nyttigt för diskussionerna kring vår verksamhet.

VH

Styrelsen genom Johan
Vänliga hälsningar

Johan
Olof
Inlägg: 1704
Blev medlem: fre 01 jun 2007, 21:03

Re: Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Inlägg av Olof »

Tack för fakta Johan men låt mig för en stund fundera på vad vi skulle kunna göra med pengar man kan få in på en höjd medlemsavgift.

Ur min synvinkel står föreningen idag på tre ben, tidningen, forumet och mötesverksamheten. För mig är mötesverksamheten viktigast. Tidningen och forumet är ganska anonyma aktiviteter. Medlemskapet blir lätt bara en alternativ form av tidningsprenumeration. Forumet är ännu mindre knutet till föreningen i sig. Mötena däremot är tydligt något som föreningen gör.

Jag tror att mötena skulle kunna bli ännu bättre om föreningen i utökad omfattning kunde stötta med tex. lokalhyror, ersättning till föredragshållare, transportkostnader för inbjudna modelljärnvägar och reklam.

/Olof
Lundarallarna - modelljärnvägsföreningen i Lund
nollan.lundarallarna.se
www.lundarallarna.se
Anders Östlund
Inlägg: 647
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Inlägg av Anders Östlund »

Där ser man! Då är läget helt annorlunda!

Men åteigen, jag ser att min tolkning av "stötta fullskaleföreningar" inte alls var samma som många andra verkar ta det. I min värld var det något i stil med:
- I år har vi ett överskott på 2.500:-, vad ska vi göra?
- Vi kan väl stötta "Gotland" genom att köpa 10 slipers?
- OK...
Jag ser inte att vi som förening ska ge os sin i "pannbyten" eller andra "åtagande-projekt", det försökte jag förklara i min text men missade väl målet... ;)

Men detta är bara hypotetiskt, läget ser ju annorlunda ut och därmed är väl "hantering av överskott" inte aktuellt.

Verkar finnas två bilder av det ekonomiska läget i föreningen... Och en höjning av medlemsavgiften verkar ju vara befogad... (som också nämns i annan tråd...).

Hälsar,
Anders Ö
Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik
Skriv svar