Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Här diskuterar vi allt som har med smalspårigt modellbygge och förebilder att göra.
Daniel Bergqvist
Inlägg: 574
Blev medlem: ons 30 maj 2007, 09:54

Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Inlägg av Daniel Bergqvist »

Hej,

Det är ju några månader kvar till årsmötet och jag har sen en tid tillbaka haft lite funderingar. Jag har skrivit ner en motion till årsmötet men jag lägger ut den här för att få lite reflektioner på den. Jag är ganska ny i föreningen och har ännu inte hunnit lyssna in var föreningen står i olika frågor.

Förslaget till motion finns här: OpenOffice-format , PDF-format

Mvh Daniel
Anders Östlund
Inlägg: 647
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Inlägg av Anders Östlund »

Intressant tanke... Och jag håller nog med...

Om vi har "problem" med för god ekonomi så kan man ju åtminstone slänga in "några tusen" på att t.ex. köpa slipers på Gotland, eller delta i andra "öppna projekt" där föreningar har aktiviteter där de ber om specifika pengar till något "Smalspårigt" som vi kan "främja"...

Viktigt är att man kommer överens om "formerna" så att alla kan ställa sig bakom, "öppna projekt/aktiviteter" är en sak som jag ser som viktigt, dvs "vi" ska inte ge oss in i föreningars "inre angelägenheter" och lämna öronmärkta bidrag till en vagn som vi råkar gilla som de kanske inte har tänkt att göra i ordning på ett tag...
Alla måste väl också ställa upp på att låte Styrelsen (eller en "kommitte") fatta beslutet om vad som ska stödjas så vi slipper ha stora omröstningar. Å andra sidan, via hemsidan kunde man kanske göra sådana omröstningar ganska enkelt...?

Jag gillar tanken Daniel! Och jag tycker det är ett roligare och mer offensivt och positvit sätt att jobba bort ett överskott än att lägga en negativ budget...

Några reflektioner från,
Anders Ö
Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik
HNJ Verkstad
Inlägg: 79
Blev medlem: tis 05 jan 2010, 19:09

Re: Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Inlägg av HNJ Verkstad »

Jag tycker nog precis tvärtom. Med all respekt för det fina arbete som läggs ner på många håll, tror jag det är viktigt att föreningar ägnar sig åt det de i grunden bildats för.
Vill jag stödja andra föreningar blir jag medlem där, eller stödjer dem direkt!

Att föreningen har "god" ekonomi är mycket bra, men förutsättningar kan snabbt förändras, och då är det bra med en rejäl buffert!

De pengar som eventuellt kan anses vara för mycket, skall användas inom föreningen för att bredda och förbättra föreningens verksamhet.
Bengt Andréasson
Inlägg: 133
Blev medlem: lör 14 jul 2007, 10:16

Re: Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Inlägg av Bengt Andréasson »

Hej Daniel!

Först vill jag bara säga att jag tycker det är bra att det kommer upp förslag till hur man vill att Smalspårsfrämjandet fungerar i fortsättningen. Särskilt bra tycker jag det är när nya medlemmar har idéer utifrån sin fräscha syn på föreningen.

För min egen del vill jag dock i allt väsentligt ansluta mig till vad "HNJ Verkstad" säger. Jag tycker inte om "paraplyorganisationer", där någon annan å mina vägnar fördelar min medlemsavgift till någon annan. Det vill jag avgöra själv!

Således är jag passiv, betalande medlem i AGJ och SMoK och jag köper långt fler etsplåtar av svenska småskaletillverkare än jag troligen någonsin kommer att hinna bygga. Jag köper "souvenirer" och åker museitrafik där jag hittar den när tiden och platsen så medger. Jag gillar köpa kaffe och bullar på hembygdsgårdar och likaså lotter i lokala hembygds- eller idrottsföreningslotterier över hela landet. Men jag skulle aldrig kunna tänka mig en lott i Postkodlotteriet, som utöver stora inkomster för den kommersielle arrangören smetar ut bidrag till en brokig samling "bidragstagarorganisationer", som jag inte valt. Vill jag stödja någon sådan organisation gör jag det hellre direkt, riktat och med några mellanhänder färre.

Låt oss behålla Smalspårsfrämjandet för vad det är till för: "Mjf Smalspårsfrämjandets är en ideell förening som har till uppgift att främja och väcka intresse för modellbygge av i första hand smalspåriga järnvägar eller andra järnvägar och miljöer med liknande karaktär" [1 st., 1 § stadgarna]. Med så låg medlemsavgift som möjligt får fler råd att vara med - och samtidigt råd att stödja det just han/hon vill i "branschen" i övrigt!

Men, Daniel, jag uppskattar idéer!

/Bengt
Hauk
Inlägg: 936
Blev medlem: tis 29 maj 2007, 18:55
Kontakt:

Re: Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Inlägg av Hauk »

Det er bra med engasjement og nye ideer.

Men jeg tilhører nok dem som mener at det ikke er en veldig god ide å gi støttebevilgninger til andre foreninger og organisasjoner.

Om Smalspåsfrämjandet går med overskudd er det bare positivt etter min mening. En buffer er bra å ha, det kan komme dårligere tider.

Samtidig tror jeg det kan være en idé å se på hvordan et overskudd kan investeres tilbake i foreningen.

Ta f.eks. jubileumsboken som kom for en tid tilbake. Et meget vellykket prosjekt etter min mening. Og det kommer ikke for mange gode MJ-bøker, så å investere i et nytt bokprosjekt er én ide.

Tidningen kan også kreve investeringer i form av ny programvare, egen foreningsdator osv.

En skal ikke være redd for å samle litt "i hög", behov kan plutselig melde seg.
Mvh Håvard H
--
Min blogg:
Remembrance Of Trains Past
Daniel Bergqvist
Inlägg: 574
Blev medlem: ons 30 maj 2007, 09:54

Re: Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Inlägg av Daniel Bergqvist »

Tack för era synpunkter. Jag är uppvuxen inom frikyrkan och där är det normalt att föreningar (församlingar) stödjer olika projekt inom andra föreningar. Att det inte fungerar på samma sätt inom modelljärnvägsföreningar har jag full förståelse för.

Mvh Daniel
Anders Östlund
Inlägg: 647
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Inlägg av Anders Östlund »

Hepp, det visar sig att jag är tydligen mer "religiös" i min inställning till detta, kanske beror det på ett nästan livslångt boende i Jönköping? ;)

"Överskott i kassan" har det talats om i många år, tror nästan "varje år", förmodligen över 10 år. Vi har genomgått de värsta finansiella kriserna i världen på nästan 100 år, med överskott... Det har talats om vad man "kanske kunde göra" med överskottet, t.ex. "böcker", men det är ett enormt jobb och utan att vara tyken mot någon så har vi svårt att hitta redaktörer till tidningen, vem orkar göra en bok (till)? (ideellt...?). Och att göra en bok måste väl ändå planeras som ett "vinstprojekt" om man inte ska "dumpa marknaden" för ev framtida böcker då man kanske måste få in pengar till verksamheten och då kommer det resultera i... Jo, mer överskott...

Visst är det bra att spara för en "regnig dag", men om det aldrig regnar måste man kanske ta sig en funderare... ;)

Jag vidhåller nog ändå att om man har ett överskott som gör att man lägger budgetar med underskott för att "bli av" med det så kan man väl lika gärna lägga det på "främjande" av de förutsättningar som krävs för modellbyggande, dvs bevara en förebild... ;) Och jag undrar om vi inte då och då har gått plus trots att budgeten har lagts som "negativ"...

Dock finns väl numera ett "moln" på horisonten och det heter "moms", hur det slår på vår ekonomi återstår att se, kanske vårt överskott minskar pga det och att medlemsavgiften ändå måste höjas för att kunna hantera den...

Och slutligen, det som jag håller med om är ett rejält "problem" för det jag (och Daniel) säger är vår "grundbult" som citeras ovan och den vill jag inte ändra! Och därmed kanske jag får ge mig jag med... ;)

Frågan är dock intressant, om det vackra vädret fortsätter att lysa över Smalspårsfrämjandet så tycker jag ändå man kan fundera på att använda överskottet mer konstruktivt. Sen kanske jag lite missförstod Daniels inlägg en smlua (förstod det av de andras kommentarer), att göra det till en "vana" i t.ex. stadgarna tycker jag också är fel, men för att bli av med ett "överskott" tycker jag ändå det är en mer positiv ide än att planera underskott...

Hälsar,
Anders Ö
Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik
HNJ Verkstad
Inlägg: 79
Blev medlem: tis 05 jan 2010, 19:09

Re: Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Inlägg av HNJ Verkstad »

Anders,
det är ju inget mål i sig att ha stora överskott, men att ha en reserv för oförutsedda kostnader kan inte vara fel.

Men, om det nu finns pengar att spendera, varför inte lägga dessa pengar på något som ligger i linje med verksamhetens statuter. Detta kan vara en handbok för svenska modellbyggare, ett extranummer/temanummer av tidningen (kanske med en separat redaktion) eller en ytterligare satsning på möten med "workshops"( fy för dessa svengelska uttryck).

Även om jag är negativ till förslaget, är jag positiv till Daniels försök att få en dialog om hur föreningen skall utvecklas!
Anders Johansson
Inlägg: 230
Blev medlem: ons 30 maj 2007, 04:53

Re: Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Inlägg av Anders Johansson »

Detta är min privata åsikt, även om jag sitter i styrelsen.
Jag tycker som de flesta att Vi inte ska använda våra pengar till att supporta andra föreningar.
Ska Vi vara med i några paraplyorganisationer ska det vara för att Vi behöver det.

Det är också en stor risk att man ena året supportar en annan förening som sedan får
problem av en karaktär att man helst skulle vilja ta avstånd från den. Därmed ska Vi ägna oss åt vår
egen verksamhet och inget annat.

Ekonomin ska vara rimlig och baserad på verksamheten. Jag anser att en rimlig kapital-nivå är att
Vi har en buffert motsvarande ett års verksamhet, dvs skulle något hända kan Vi ge ut tidningen
under det år Vi "har åtagit oss" att göra det och därefter t ex kunna lägga ner föreningen (Vilket Gud må förbjude).
Vi har under några år legat på en högre nivå än så och då är det också rimligt att Vi använder överskottet till att anpassa
oss till den önskade nivån genom att köra ett litet underskott några år, och när ekonomin är på rätt nivå balansera budgeten igen
(genom en mindre avgiftsshöjning).

Kostnaden för tidningen styrs av yttre instanser också och det finns naturligtvis källor till kostnader Vi inte kan förutse mer än grovt.
Porto, moms, tryckkostnader, teknikutveckling (program etc), personaltillgång är alla punkter som kan påverka oss. Därmed vill jag säga att V
Vi måste se till att Vi har den buffert som kan behövas för att inte hamnaa i krislägen. Som sagt tycker jag att ett års omstättning är en rimlig nivå.
Olof
Inlägg: 1705
Blev medlem: fre 01 jun 2007, 21:03

Re: Motion till Smalspårsfrämjandets årsmöte

Inlägg av Olof »

Först tack till Daniel för att han drog igång denna diskussion. Sedan tycker jag att inte att just förslaget att dela ut pengar till fullskale-föreningar är så bra. Förhoppningsvis inte för att jag är en gammal gubbe (medlem sedan 80-talet) som inte vill se någon förändring utan för att det skulle vara svårt att hantera på ett bra sätt. Hur få enighet i medlemsskaran; hur koppla det till ändamåls-paragrafen och hur välja ut vilket objekt som skulle få stöd. Det rör sig knappast om mer pengar än att det räcker till ett objekt. "Besvärligt" med andra ord (och då dyker gubb-varningen fram ;-))

Men visst är det bra att vi diskuterar hur vi kan höja föreningens utgifter. Naturligtvis balanserade av högre medlemsavgifter när det behövs och så länge som flertalet medlemmar tycker att de får valuta för pengarna.

Återkommer med lite fler tankar men nu måste jag gå

/Olof
Lundarallarna - modelljärnvägsföreningen i Lund
nollan.lundarallarna.se
www.lundarallarna.se
Skriv svar