Nybörjarfrågor - Digitalisering av hembyggen?

Här diskuterar vi allt som har med smalspårigt modellbygge och förebilder att göra.
Björn D
Inlägg: 231
Blev medlem: ons 30 maj 2007, 20:33

Re: Nybörjarfrågor - Digitalisering av hembyggen?

Inlägg av Björn D »

Hej!

Jag kan tyvärr inte tillföra så mycket ny kunskap men skulle däremot vilja ställa några frågor som analograllare.

Jag har trott att olika dekodrar reglerade såväl körströmmen till motorn som till belysningen via pulsbreddsmodulering (man skickar ut full spänning med korta mellanrum och längden på pulserna bestämmer då hastigheten). Är detta en missuppfattning?

På många "fabrikslok" finns det förkopplingsmotstånd i serie med respektive lysdiod, är dessa bara monterade för att kunna köra modellerna analogt?

Sedan har jag ryktesvägen hört att det ibland kan vara svårt att köra digitaliserade lok analogt om man inte kör på "vanlig likspänning" utan med köraggregat som lämnar ut högfrekvent (10 - 30 KHz) pulsbreddsmodulerad likspänning, finns det någon som har erfarenhet eller kunskap om detta?

Med vänlig hälsning från en analograllare
Björn Dahlström
mikath
Inlägg: 750
Blev medlem: sön 03 jun 2007, 09:45

Re: Nybörjarfrågor - Digitalisering av hembyggen?

Inlägg av mikath »

@Björn D
Det är vad jag förstår växelström i rälsen och att fullt kräm som pulsas skickas till motorn.

På din andra fråga så bör det vara så.

Det jag vet är att man absolut INTE skall köra med sådana tillsatser som ger en extra "kyss" som såldes för att hjälpa till vid dåligt rena spår. Dessa tar död på dekoren på nolltid.

Glad DCC-amatör.
/Mika
Daniel Bergqvist
Inlägg: 574
Blev medlem: ons 30 maj 2007, 09:54

Re: Nybörjarfrågor - Digitalisering av hembyggen?

Inlägg av Daniel Bergqvist »

Björn D skrev:Jag har trott att olika dekodrar reglerade såväl körströmmen till motorn som till belysningen via pulsbreddsmodulering (man skickar ut full spänning med korta mellanrum och längden på pulserna bestämmer då hastigheten). Är detta en missuppfattning?
Jo, det stämmer bra, i vart fall till motorn (belysningen vågar jag inte svara för). Men det funkar bara om du har full spänning hela tiden till rälsen. När du kör analogt så varierar du ju spänningen till rälsen och då funkar inte det.
Björn D skrev:På många "fabrikslok" finns det förkopplingsmotstånd i serie med respektive lysdiod, är dessa bara monterade för att kunna köra modellerna analogt?
Förkopplingsmotstånden funkar även när man kör digitalt, men eftersom man då har full spänning hela tiden så lyser lamporna starkt.
Björn D skrev:Sedan har jag ryktesvägen hört att det ibland kan vara svårt att köra digitaliserade lok analogt om man inte kör på "vanlig likspänning" utan med köraggregat som lämnar ut högfrekvent (10 - 30 KHz) pulsbreddsmodulerad likspänning, finns det någon som har erfarenhet eller kunskap om detta?
Om köraggregatet lämnar ut en pulsbreddsmodulerad likspänning så tolkar dekodern det som en digital signal. En dekoder har ingen möjlighet att avgöra om en pulsbreddsmodulerad likspänning är just en pulsbreddsmodulerad likspänning eller om det är någon okänd digitalsignal som dekodern ska ignorera. Det går nämligen bra att blanda olika typer av dekodrar på samma bana, förutsatt att centralenheten (körkontrollen) stödjer de olika protokollen. I ModulSyd brukar vi blanda DCC och Motorola (Märklin) protokollen på samma bana på vår 3R-bana. Så en del lok lyssnar på DCC-signalen och en del lok på Motorola-signalen, och centralen växlar mellan dessa.

Med vänlig hälsning
Daniel
Björn D
Inlägg: 231
Blev medlem: ons 30 maj 2007, 20:33

Re: Nybörjarfrågor - Digitalisering av hembyggen?

Inlägg av Björn D »

Tack för svaren!

Då försöker jag återgå till ursprungsfrågan. Om man monterar förkopplingsmotstånd i serie med lysdioderna eller glödlamporna som begränsar strömmen till den maximala för 22 Volt borde man vara på den säkra sidan både vid normal analogkörning och DCC (men det gäller att akta sig för Märklintransformatorernas körriktningspuls som då även lär ta livet av dekodern). Jag misstänker att man har ett litet spänningsförlust i dekodern både vid analog och digital körning.

Vid digital körning har man sedan möjligheten att justera ned ljusstyrkan till önskad nivå och vid analog körning har man ju normalt lägre spänning i rälsen än 22 Volt. Vill man i såväl digital som i analog körning ha konstantljus utan att det påverkas av spänningen i spåret är det väl spänningsregulatorer som gäller, vilket det kanske kan bli trångt att montera i mindre lok men som lätt borde få plats i personvagnar.

Med vänlig hälsning från en analograllare som tror sig förstå lite mera om DCC underbra värld.
Björn Dahlström
Daniel Bergqvist
Inlägg: 574
Blev medlem: ons 30 maj 2007, 09:54

Re: Nybörjarfrågor - Digitalisering av hembyggen?

Inlägg av Daniel Bergqvist »

Det borde funka bra.

Med vänlig hälsning
Daniel
Lasse M
Inlägg: 521
Blev medlem: fre 01 jun 2007, 00:56

Re: Nybörjarfrågor - Digitalisering av hembyggen?

Inlägg av Lasse M »

Tack för svar med info och råd, ska sätta mig och kolla upp lite mer på nätet utifrån vad som skrivits i tråden. Men som digitalanalfabet och med öht ganska basic elkunskaper så känns digitalisering som en ganska stor tröskel att kliva över för att förstå sig på.

Angående mina miniglödlampor på 1,5V, är det kanske enklare trots allt att inskaffa andra miniglödlampor om jag ska digitalisera fordonen och byta lamporna istället för att hålla på med LM317, motstånd eller liknande. Vilka lampor rekommenderar ni isåfall? Det är som sagt dessa som sitter i nu, både röda och vita.
http://www.mjhobby.se/product.asp?qsLan ... =18-001-10
Björn D
Inlägg: 231
Blev medlem: ons 30 maj 2007, 20:33

Re: Nybörjarfrågor - Digitalisering av hembyggen?

Inlägg av Björn D »

Hej!

Jag tror att det kommer att vara svårt att hitta små miniatyrlampor som tål högre spänning. Märklins lampor brukade vara 19 Volts lampor men de var betydligt biffigare saker.
Men jag tror inte att det behöver vara speciellt komplicerat i ditt fall, utan du kan klara dig med några förkopplingsmotstånd om du bara vill skydda lamporna. Om lamporna du använt är 1,5 V lampor och du kör analogt med maximalt 12-14 V likström i rälsen så måste du ju ha löst problemet med att spänningen in i loket överstiger den som varje enskild lampa klarar av.
Kan det vara så att du löst det genom att seriekoppla ett antal 1,5 V lampor med varandra? I så fall skulle det vara intressant att få reda på hur många för att kunna beräkna vilket förkopplingsmotstånd som du behöver och vilken spänning i rälsen du vill att det ska hålla för (gissningsvis någonstans mellan 16 - 22 volt)?
Med bara ett förkopplingsmotstånd kommer belysningen styrka att variera vid analog drift, precis som det gör innan du monterar in en dekoder.
Såsom analograllare (med vissa digitala ambitioner) vet jag inte om dekodrarna känner av körriktningen vid analog drift och bara tänder belysningen i rätt ände eller om man fortfarande behöver styra detta med dioder.

Med vänlig hälsning
Björn D
Daniel Bergqvist
Inlägg: 574
Blev medlem: ons 30 maj 2007, 09:54

Re: Nybörjarfrågor - Digitalisering av hembyggen?

Inlägg av Daniel Bergqvist »

Jag har gjort ett litet Excel-dokument för uträkning av förkopplingsmotstånd ifall någon är osäker på hur det görs. Någon kunnig får gärna kontrollera mina beräkningar så jag inte gjort bort mig.

http://mjtrafik.se/daniel_smalsparsfram ... tstand.xls

Mata in värdena i de gröna fälten i kolumnen "Egen uträkning". Resultatet kommer i de röda fälten. Jag har fått rekommendationen att ett motstånd som belastas med mer än halva märkeffekten riskerar bli varmt, och eftersom de flesta motstånd är på 1/4 W eller 250 mW så bör de inte belastas med mer än 125 mW. Om effekten är större än så tar man två eller tre parallellkopplade motstånd. För två motstånd så ska dessa ha dubbla önskade resistansen, för tre motstånd så ska dessa ha tre gånger önskade resistansen.

Med vänlig hälsning
Daniel
Skriv svar