Mjölby Hästholmens Järnväg

Här är tanken att man delar med sig av sitt anläggningsbygge
Stefan Jönsson
Inlägg: 273
Blev medlem: tis 05 jun 2007, 16:57

Re: Mjölby Hästholmens Järnväg

Inlägg av Stefan Jönsson »

Tack Johan!

Får hålla ögonen öppna. Drömmen är att hitta en figur föreställande Isambard Kingdom Brunel, helst i H0, men 1/76 duger också......
Johanmmolin
Inlägg: 379
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 22:28

Re: Mjölby Hästholmens Järnväg

Inlägg av Johanmmolin »

Troligare att du hittar en sådan i Old Blighty än här eller das Vaterland... ;-)
Johanmmolin
Inlägg: 379
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 22:28

Mera Mistelås

Inlägg av Johanmmolin »

Bild
Dum som ett hölass var vare sig storebror Agaton eller lillebror Adel, söner till Adolf Fredrik och Sofia. 15-årige Agaton levde alltmer sig in i rollen som traktens Huckleberry Friend. Med hans ökande världsfrånvändhet fick lillebror använda alla sina talanger för att se till att draghästarna kom fram med sitt lass. Storebror använde å andra sidan mycket tid sittandes och reflekterandes nere vid ån i skogskanten, rökandes ( i smyg ) sin majspipa. Pappa Adolf Fredrik tillägnade honom ett av sina alster Måne-ån vilket sedermera återfanns och översattes till Moon River... Tro’t den som vill!

Lillebror Adel, 11, beundrar sin storebror så till den milda grad att det så småningom kommer att bli han som utvandrar till Amerika, inte Agaton. Agaton blir kvar som Mistelås egen prins Charles, en framtida arvinge när såväl farfar Oscar som pappa Adolf Fredrik en dag lämnat det östgötska grödorna för de saligas ängder.

Att Adel siktar högre syns ju tydligt redan på denna bild, där han redan blickar ned på sin omgivning från en upphöjd position.

Ungdomens "poser" gör Agaton dock berömd senare i livet, när Sverige fått sin egen Huckleberry. Därefter kallas han aldrig något annat än Bombi Bitt...

Halmen var faktiskt en inte oviktig last på MHJ...

Bild
Drängen Julius på Mistelås gård och hans Erika börjar dagen med att lasta mjölktunnor som Julius därefter kör iväg till mejeriet.

Julius och pigan Erika är väl på sitt sätt ett par, men har aldrig gift sig, och har inga barn tillsammans (långt in på 1900-talet står det att läsa i almanackor att Sverige har den högsta andelen "oäkta" barn i Europa. Så småningom byter man ut ordet oäkta till "barn utom äktenskapet" vilket väl var något bättre. Alla småttingar jag stött på i livet har varit alldeles äkta barn...). Nuförtiden räknar man inte sådan statistik alls längre.

Bilden visar att det står en ask i kohagen. På gården vet man att berätta att trots sin inte alltför imponerande storlek påstås den ha stått där "sedan tidernas begynnelse".

Det finns de som känner en viss oro över att asken har en tendens att skifta i rött framemot sensommaren.

Bild
Till yttermera visso är Erika vid mjölkbordet medlem av Verdandi, och tycker det är skamligt hur samhället behandlar sina utstötta i fattigstugan, mor och dotter Dagmar och Dagny. Som medlem i en förening som lastar en börda för dryckenskapens förbannelse på samhället snarare än på individen betraktar hon sin husbonde med en viss oro när han kommer hem på kvällarna efter sina "bunkringsturer". Oscar har dock alltid skött sina sysslor exemplariskt och på det hela taget varit en god husbonde, utan sin pappas koleriska utbrott.
Mistelås egen norna bekymrar sig dock föga över askens röda färg.

Två kvar av Mistelås befolkning...
Jan
Inlägg: 93
Blev medlem: sön 24 jul 2011, 21:12

Re: Mjölby Hästholmens Järnväg

Inlägg av Jan »

Underbara bilder som vanligt Johan och berättelserna om Mistelås gård är synnerligen intressanta. Nu väntar jag med spänning på berättelsen om de två sista personligheterna på Mistelås Gård.

Jan
tågtyckarn
Inlägg: 14
Blev medlem: tor 28 jul 2011, 21:23

Re: Mjölby Hästholmens Järnväg

Inlägg av tågtyckarn »

Äpplen Pelargoner och.... gula blommor. Växtligheten får en både verklighetstrogen och annorlunda touch.
Johanmmolin
Inlägg: 379
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 22:28

Re: Mjölby Hästholmens Järnväg

Inlägg av Johanmmolin »

Nu väntar jag med spänning på berättelsen om de två sista personligheterna på Mistelås Gård.


Kommer!!!

Tack för ett forum där dessa historier kan frodas, trots avsaknad av helt skalenliga modeller överallt. Jag återkommer med berättelserna om Mistelås två kvarvarande "tjänstehjon", tjurar, oxar mm. Bara 1910 innehåller så mycken ännu oskriven historia!
Johanmmolin
Inlägg: 379
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 22:28

Wilhelmina ifrån Kristina

Inlägg av Johanmmolin »

Bild
Grishuset, misstänkt likt ett likadant från Fredriksdal i Helsingborg, med ett tappert försök att ritsa och måla enskilda tegelstenar, efter en idiot-inspiration från Pendon, men i alla fall...

Oskar Nöffe, Napolen, Empress of Blandings, Piglet, Bror Duktig med flera finns här in action.
Möjligen kan tyckas att svinen bor grymt nära boningshuset, vilket nestorn bland tjänstefolket, köksan Wilhelmina, Mistelås egen mrs Bridges, knorrar över!

Wilhelmina kom från Finland, var född 1847 i staden Kristina i Savolax. Farfar hade varit indelt soldat i Savolax Regemente, och kom efter mycket förvirring att delta i slaget vid Juutas under von Döbeln. Efter den ryska annekteringen av Finland som "storfurstendöme" kom Wilhelminas pappa att tjänstgöra i en relativt blygsam kommunal befattning.

Wilhelmina var en företagsam flicka, och tog sig så småningom till Sverige, där hon kom att bli en verklig trotjänarinna på Mistelås, efter att först under några år tjänstgjort som servitris ombord på ångfartyget Örn, som trafikerade hela Vättern, från Askersund i norr till Jönköping i söder.

Wilhelmina betraktades som en "amper" dam, och drängarna på gården gjorde nidteckningar av henne där hon jagar dem med högaffel. Men eftersom hon var en av de få som t o m gamle herrn i huset, Karl, var rädd för, kom hon så småningom att vinna de yngres förtroende på gården. Adolf Fredrik föddes när Wilhelmina var 29 år gammal, och för honom var hon en riktig skyddsängel. Så småningom tecknade den musicerande yngste herrn på gården en visa av henne som han döpte till "Wilhelmina ifrån Kristina". Adolf Fredriks samlade verk gavs ut i ett fåtal exemplar. Sven-Ingvars hittade ett exemplar i en lumpbod under en folkparksturné och fick inspiration till att skriva tvärtom...

Här ses Wilhelmina stå och fundera över vilken av grisarna som blir lämplig hedersgäst mitt på julbordet i år. Kräken kommer glatt grymtande fram mot henne, omedvetna om att det är en dödens ängel de har framför sig.

Bild
Svenne var återigen i farten när svinhuset var nytt, med följande historia:
- "Var har du far, min gosse?"
"Far är i svinagår'n. Det är han med mössa på."
När vi nu befinner oss i denna jordnära miljö, så kanske en "högre" hänsyftning platsar. Har för mig att Churchill tillskrevs uttalandet: "I like pigs! Dogs are looking up to us, cats are looking down upon us (gäller ju även Ludendorff, en kissemiss vi ska stifta bekantskap med i sinom tid), but pigs treat us as equals."

Han skulle nog ha gillat miljön överlag, även om de hästar som finns är arbetshästar och det aldrig har funnits och troligen aldrig kommer att finnas någon hästpolo-plan i Väderstad. Men det var också Churchill som hävdade att "Jag har alltid tyckt att ersättningen av hästen med förbränningsmotorn markerade en mycket deprimerande milstolpe i mänsklighetens utveckling".
En framsynt man även i detta således, en man som inte bara såg faran med Hitler före någon annan, utan även insåg att en hästs pruttande plågar miljön mindre än en bils dito. Vi återkommer till Ellen Keys credo i frågan.

Sedan skulle han nog undra över vad the Empress of Blandings hade i Väderstad att göra...

Sedan kan man ju minnas salig Roffe Bengtsson som frågade en bonde på trakten om han hade sett grisbilen: - Jaså du, varför frågar du det? Har du ramlat av du?

Bild
Mistelås gård, med höns och allt. Wilhelmina har med ålderns rätt en viss suddighet i konturerna. Hon har redan hunnit fylla 63 år.
Elaka tungor i västra Östergötland hävdade att det var hennes gräsligt höga ålders fel att grisarna rymde varje år före jul, men detta är inte ett dugg sant. Denna ampra kvinna höll de svinaktiga bestarna i herrans tukt och förmaning, men innan det blev dags för det årliga julfirandet ville hon besöka sina släktingar i Kristina i Finland. Det var då bevakningen "anpassades till omständigheterna" och husbond Oscar tvingades konstatera att årets grisrymning fungerade mycket bättre än förra årets. Visserligen rymde fler grisar i år än förra året, men i år "talade alla med varandra" på gården, varför eländet givetvis inte var lika stort som innan. Ännu bättre blev det sedan Oscar bestämt att i Kristinas frånvaro var det inte de andras uppgift på gården att se till grisarna utan detta kunde lejas ut till den lägstbjudande, ungefär som när man auktionerade bort föräldralösa barn förr i världen. Inför detta gjordes givetvis en SWOT-analys.

En grisbonde i Norrköping vann årets upphandling av tillsynen, vilket ledde till lite obehagliga frågor när grisarna väl rymde, och grisbonden uppdagades befinna sig i S.t Petersburg på affärsresa med ett fruntimmer av tvivelaktig reputation. Oscar var klyftig nog att inse att "entre-promenad" som han trodde det hette kanske trots allt inte var rätt lösning på problemet.

One more to go!
Jan
Inlägg: 93
Blev medlem: sön 24 jul 2011, 21:12

Re: Mjölby Hästholmens Järnväg

Inlägg av Jan »

Fantastiskt Johan!

Jag är uppvuxen på den skånska landsbygden med närhet till både gris- och hästuppfödning och kan bara säga att du fångat bondgårdsstämningen i dina bilder perfekt. Visserligen avbildar du inte Skåne men skillnaden mellan Östergötland och Skåne var garanterat inte så stor. Dina berättelser är väldigt innehållsrika och fulla av hänvisningar till en inte alltför svunnen tid (anspelningen på Sven-Ingvars är ett bevis på detta). Får man önska sig fler bilder med tillhörande berättelser???

Som en liten parentes kan nämnas att forumets rättstavningsprogram inte riktigt accepterat Östergötland.
Det föreslår bland annat att man skall skriva Östersund eller Östersjön istället. Skåne har det däremot inget problem med. :-)

Jan
Johanmmolin
Inlägg: 379
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 22:28

Re: Mjölby Hästholmens Järnväg

Inlägg av Johanmmolin »

Menar du verkligen att du inte har ett össchöttskt rättstavningsprogram?

Och, hittills har jag kvar 1 person på gården + 43 andra, samt diverse tjurar, lokomobiler och annat, innan historien ens kan börja...
Johanmmolin
Inlägg: 379
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 22:28

Re: Mjölby Hästholmens Järnväg

Inlägg av Johanmmolin »

Kan, apropå lantbruk, för övrigt meddela att jag på Panduro i Helsingborg hittade två hela nystan med häcklat lin, totalt 200 g, för sammanlagt 55 kronor! Här finns nu hur mycket möjligheter som helst att tillverka halmstackar, packad halm för transport (över Vättern, på s/s TRAFIK:s tak, trots faror från ginstor från skorstenen!!!), halmtak om jag så skulle få för mig. Underbart! Tidigare har jag bara hittat "rörmokar-hampa" på Clas Ohlson , ungefär en tjugondedel så mycket, för samma pris.

Vet inte om detta var en lokal kampanj - linet kommer från Danmark - men det är värt att kolla om man är intresserad!
Skriv svar