Betala VAT eller ej?

Här är tanken att man delar med sig av sina pågående byggprojekt som rör rullande
materiel
Lasse M
Inlägg: 519
Blev medlem: fre 01 jun 2007, 00:56

Betala VAT eller ej?

Inlägg av Lasse M » sön 04 okt 2020, 22:19

Finns ingen forumavdelning som passar ämnet så jag la inlägget här då det har med Mitt Bygge att göra. Hoppas det är ok.

Ska beställa lite från Scalelink och när man ska checka ut för betalning kan man välja att bocka i en ruta som heter "If you do not pay VAT, please check the box." Ska jag bocka i den eller ej? Har så gott som aldrig handlat utomlands tidigare så är klart ovan. Gissar själv att den INTE ska vara ibockad men vill heller inte betala VAT i onödan om jag inte behöver. Dock, om jag bockar i den ska isf jag uppge ett "a valid EU VAT number". Förmodar att detta gäller företag, så jag ska m.a.o betala VAT och lämna rutan obockad.Olof
Inlägg: 1380
Blev medlem: fre 01 jun 2007, 21:03

Re: Betala VAT eller ej?

Inlägg av Olof » mån 05 okt 2020, 08:18

Om Scalelink är ett brittiskt företag så skall du betala VAT (moms) ifall du inte är ett inom EU momsregistrerat företag.
Dessa regler gäller fram till årsskiftet. Vad som händer därefter vet ingen.
Olof


Lundarallarna - modelljärnvägsföreningen i Lund
nollan.lundarallarna.se
www.lundarallarna.se

Lasse M
Inlägg: 519
Blev medlem: fre 01 jun 2007, 00:56

Re: Betala VAT eller ej?

Inlägg av Lasse M » mån 05 okt 2020, 23:36

Ja Scalelink är brittiskt. Tack för hjälpen Olof.

Mitt första köp från dom, någon som handlat från dom tidigare och vet om dom är pålitliga att handla av? Ska handla för nära 2000:- så vill ju inte att dom ska vara en strulfirma. Vilket jag inte tror då dom funnits länge, men vill ändå höra mig för om andras omdöme som har erfarenhet av att handla av dom.Tagtarzan
Inlägg: 13
Blev medlem: tor 07 sep 2017, 09:24

Re: Betala VAT eller ej?

Inlägg av Tagtarzan » fre 15 jan 2021, 16:20

Lasse, du kanske redan fått leverans? Köpte från dem för några år sedan och funderar på att köpa igen. Det gick då ganska fort att få leverans. Längsta tiden är väl Post Nords tid genom Sverige. Är det någon som handlat efter att Brexit trätt i kraft?Olof
Inlägg: 1380
Blev medlem: fre 01 jun 2007, 21:03

Re: Betala VAT eller ej?

Inlägg av Olof » fre 15 jan 2021, 16:57

Jag handlade i december från två leverantörer i Storbritannien. Den ena kom i förra veckan. Den andra väntar jag fortfarande på. Mycket gick fel när Frankrike stängde gränsen veckan före jul.

Flera företag har ställt in transporter till och från UK under längre eller kortare tid

Om du beställer från Storbritannien så se till så att de anger rätt tullkod på varan. För oss är det oftast
9503 00 30 00 - Elektriska tåg till modelljärnvägar samt räls, signaler och andra tillbehör till sådana järnvägar; skalenliga modeller i satser för sammansättning

Tullen på 9503 00 30 00 vid köp från UK verkar vara 0%.

/Olof


Lundarallarna - modelljärnvägsföreningen i Lund
nollan.lundarallarna.se
www.lundarallarna.se

Anders Östlund
Inlägg: 572
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: Betala VAT eller ej?

Inlägg av Anders Östlund » lör 16 jan 2021, 10:40

Jag har en beställning på väg, den lades efter Brexit och jag har väl väntat i ca 2 veckor snart. Min gissning är att den ligger hos "tullposten", men när jag vet så återkommer jag.

När jag beställde så hade företaget (IP Engineering) dragit av moms direkt i kassan, de visste jag fanns i Sverige. Så långt var det helt korrekt.
Nu väntar jag på SMS från Tullposten så jag kan betala in avgiften och momsen via Swish innan jag får mitt paket. Har tyvärr inte fått någon spårningsinformation...

Återkommer som sagt... ;)

/Anders Ö


Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik

larsmn
Inlägg: 51
Blev medlem: sön 26 sep 2010, 14:49

Re: Betala VAT eller ej?

Inlägg av larsmn » mån 22 feb 2021, 10:45

Köpte två 1:48-fordon av Hattons runt jul, kom i veckan. Tull/moms (?) 25% + en mycket häftigare stämpelavgift (nästan 35%) och ett rätt hotfullt brev från PostNord om vad som skulle ske om jag inte betalade. Så räkna med långa tider och extra kostnader. Beställde samtidigt rc-saker från Kina (bl.a. Banggood), inget problem alls, rakt ner i brevlådan, dock med 1 mån. leverans.

Alltså, varför inte skriva, "Hej, du har en försändelse från UK, men då de lämnat EU, så tillkommer numer tull och tullavgift. Du kan betala via ..... så levererar vi snarast" i stället för "Du har en försändelse som vi sänder tillbaka om du inte gör rätt för dig" (andemeningen i texten).Anders Östlund
Inlägg: 572
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: Betala VAT eller ej?

Inlägg av Anders Östlund » mån 22 feb 2021, 11:33

Jag kan uppdatera om min leverans. Jag beställde alltså efter Brexit, 6 januari. Och ungefär en månad senare så kom paketet hem med "sedvanlig avgiftshantering för leveranser från länder utanför EU". I praktiken ett brev från Postnord som uppmanar mig att betala in moms och adminavgift till deras konto, jag brukar ta Swish, det är snabbast... Sen tog det ca en vecka och sen låg paketet i lådan.

Allt funkade klockrent och precis som vid köp från t.ex. USA.

Upplevde inget "hotfullt" i brevet fårn PostNord, bara det gamla vanliga att om jag inte betala inom 2 veckor så skickar de tillbaka leveransen. Det är väl inget konstigt med det kan jag tycka. Beror kanske på hur man läser... ;)

Och det verkar tåla att upprepas, det utgår ingen tull på MJ-prylar... Bara moms och adminavgift...

Har även beställt från Banggood, samma där, för att testa lite, men jag tycker de är avsevärt sämre. Bland annat så får man en fraktavgift för varjr pryl man köper. Så om man köper något lite större och tänker man ska få med lite "på köpet" så verkade inte det funka, då fick man fraktavgifter på varje pryl ändå. LEveranstid på "en månad" låter bra, jag skulle aldirg beställa något för mer än några hundralappar från Kina. Man får betalat, sen kan det ta allt mellan 1-3 månader innan något kommer i lådan. Köper inte mycket från Kina men de köp jag har gjort har varit enormt sega. I ett fall var det dock en fördel, betällde några små penslar, efter 3 månader hade inget hänt så jag fick pengarna tillbaka, en månad senare kom prylarna i lådan, då i princip gratis... Men lite så upplever jag att beställa från Kina, det kan gå hur som helst, det enda man vet är att det går långsamt... ;)

/Anders


Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik

Skriv svar