FCALV på is, igen ...

Här är tanken att man delar med sig av sina pågående byggprojekt som rör rullande
materiel
Användarens profilbild
henrix72se
Inlägg: 284
Blev medlem: sön 22 feb 2009, 01:25
Ort: Göteborg
Kontakt:

FCALV på is, igen ...

Inlägg av henrix72se »

Måste tyvärr meddela att våra försök denna hösten (och sommar) med att starta om FCALV, denna gång med 3D print teknik har fallerat ..

Mängden dåliga "utskrifter" var helt enkelt för stor. Av ngn andledning kan ingen av de stora 3D print leverantörerna hantera stora mängder ännu till hyfsad kvalite. Dessutom tvingades vi göra separata ritningar för varje typ av material. Denna teknik och dess aktörer är enligt vår erfarenhet helt enkelt inte mogna uppgiften ännu. Inom kort kommer denna teknik ta över stora områden, men som sagt, vi är inte där ännu... Privata projekt fungerar, men inte om man skall försöka få det att gå runt.

Vi har bränt mycke pengar på försöket, men vunnit många erfarenheter, så vi lär komma tillbaks i framtiden !!

/Henrik
Jag bygger i 016.5 - http://Laurell.Today/
Anders Östlund
Inlägg: 647
Blev medlem: fre 25 maj 2007, 15:25

Re: FCALV på is, igen ...

Inlägg av Anders Östlund »

Har inte en susning om vad FCALV är, har nog missat det totalt...

Däremot så har även jag erfarit samma sak i ett helt annat projekt och kontentan är densamma, 3D print tekniken är idag inte tillräckligt mogen för att kunna användas "kommersiellt" för MJ-bruk... Jag har läst flera trådar i ämnet och om man enrakt kikar på "data" på olika maskiner så ser det ut att fungera, men teori och praktik ligger långt från varandra.

Nyckeln till mycket ligger nog i själva namnet på den aktivitet vi håller på med, "modellbygge", lite samma som "modellsnickare". För mig antyder detta att för att uppnå det resultat vi är ute efter så krävs en "manuell process" för att nå ända fram. Och för mig är detta en del av hobbyn, dvs det "manuella arbetet" (som idag är på tok för sällsynt för min egen del...)...

Tekniken kommer troligen att mogna snabbt, redan idag finns lite "omvägar" som man kan ta och ändå uppnå ett godtagbart resultat, det är min förhoppning i alla fall. Jag har några saker som jag väntar på att trycka igenom denna "process" och som ska resultera i en "kommersiell produkt" (N-skala... än så länge...) men det blir troligen ett "mellanled" med manuell process innan det är klart...

Bara som ytterligare en kommentera i ämnet... För "privat bruk" där man kan lägga ett antal timmar på "modellbygge" är det en helt OK teknik, men den når idag inte ända fram... Men snart kanske... ;)

Hälsar,
Anders Ö
Bygger främst smalspår i nollan och amerikanskt i N men även en hel del annat...
Intresserad av nollan? Besök gärna nollan.nu
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största hobbybutik
Hauk
Inlägg: 936
Blev medlem: tis 29 maj 2007, 18:55
Kontakt:

Re: FCALV på is, igen ...

Inlägg av Hauk »

Anders Östlund skrev: Har inte en susning om vad FCALV är, har nog missat det totalt...

Däremot så har även jag erfarit samma sak i ett helt annat projekt och kontentan är densamma, 3D print tekniken är idag inte tillräckligt mogen för att kunna användas "kommersiellt" för MJ-bruk... Jag har läst flera trådar i ämnet och om man enrakt kikar på "data" på olika maskiner så ser det ut att fungera, men teori och praktik ligger långt från varandra.


Jeg har selv blitt meget skuffet over deler fra Shapeways, og har lagt hele 3D-printingsideen på hylla.

Men det er nok egentlig et spørsmål om pris.
Å printe deler for direkte bruk i modeller er enten for dyrt eller for dårlig.

Men som mastere for messing eller resinstøp der kostnaden skal fordeles på flere hundre deler kan det være verd det. Vi snakker da printede deler som koster mange hundre kroner hver

For små messsingdeler kan voksprint fra Solidscape absolutt være et alternativ. Da får man som regel en metallmaster i silver eller messing som man kan lage nesten ubegrenset med deler fra.

For mastere til resinstøping vil jeg anbefale å ta en kikk på denne tråden på et meget godt amerikansk forum:

http://www.finescalerr.com/smf/index.php?topic=1687.0

Tillater meg å sitere et bilde derifra, dette er en master i 0-skala til en resindel til en jernbanebro:
Bild
Foto: John Palecki

Ta en kikk på hjemmesiden til denne karen, han stiller høye krav, og han ville ikke vært så positiv til denne teknikken om ikke kvaliteten var bra.
[link]http://www.jpstructures.com/[/link]
Mvh Håvard H
--
Min blogg:
Remembrance Of Trains Past
Kjell Olovsson
Inlägg: 75
Blev medlem: lör 14 nov 2009, 16:02

Re: FCALV på is, igen ...

Inlägg av Kjell Olovsson »

Ett par kommentarer angående 3D printning:

Jag tror att de flesta siktar för "högt" och försöker kanske skriva ut en hel vagnskorg eller liknande. I de fallen duger inte den "billiga" tekniken som finns tillgänglig från tex Shapeways utan man får vända sig till mer professionella firmor med ett pris därefter. Ett av mina första försök var att skriva ut en panna och det funkade inget vidare, utan krävde en hel del efterbehandling.

Om man däremot tittar på "små" delar som ett koppel, kedja eller lagerbox/fjädrar så duger tekniken mer än väl (nu pratar jag om H0 i större skalor är det nog tveksamt). Det finns engelska byggsatser tillgängliga där 3D printade delar av just lager boxar buffertar ingår.

Jag antar att ni har sett de här bilderna på mina försök till 3D printning:

Bild
Bild

Man kan kanske se att ytan är lite grov på bilderna men tänk på att det är mycket stor förstoring, i verkligheten syns ingenting av den grova ytan. Som sagt detaljerna är väldigt små....

Kjell
Skriv svar