Liten ångsåg - stora stockar

Här diskuterar vi allt som har med smalspårigt modellbygge och förebilder att göra.
lenelg
Inlägg: 616
Blev medlem: mån 24 sep 2007, 14:37

Liten ångsåg - stora stockar

Inlägg av lenelg »

http://www.garymkatz.com/OnTheRoad/HullOaks.htm

Hull-Oakes är den sista ångsågen i drift i USA, och specialiserade på timmer i stora dimensioner: De kan såga upptill 27 m längd och mer än 2 meters diameter..

En fråga: Den typ av timmerlyft som används här, där stocken lyfts i sidled, har jag sett ganska ofta på svenska foton, men sällan i USA, där en kedjetransportör ofta går ned i dammen och drar upp stockarna. Någon som vet hur vanlig respektive teknik var i Sverige, och vad som ev. påverkade valet?
/ Lennart Elg
Sloat Lumber Co. - logging i On30"
Johan Winell
Inlägg: 403
Blev medlem: tis 29 maj 2007, 06:20

Re: Liten ångsåg - stora stockar

Inlägg av Johan Winell »

Imponerande, vilka trästycken....

En arbetsskyddsinspektör skulle nog gråta dock...

Fråga: Det verkar som om de tar nyfällda träd, slänger dem i dammen och därefter direkt utan torkning in i sågen. Hur fungerar det i sverige, torkar man stammarna en stund på upplag innan man sågar, eller sågar man dem nyfällda?

VH

/Johan
Vänliga hälsningar

Johan
forney
Inlägg: 29
Blev medlem: mån 31 aug 2009, 19:22

Re: Liten ångsåg - stora stockar

Inlägg av forney »

Timmer sågas helst rått, d.v.s. så färskhugget som möjligt. Därefter läggs virket upp för torkning. De nysågade plank och bräderna läggs upp i staplar med tunna läkt (s.k. stö) emellan varje varv så att luften kan cirkulera ordentligt. Sol och värme gjorde susen och efter ett antal veckor var virket torrt och klart för leverans. Numera, på större sågverk, har man virkestorkar (typ stora varmluftsugnar) där virket ställs in och på ett par dygn är virket klart för leverans.
Peter
Anders Johansson
Inlägg: 230
Blev medlem: ons 30 maj 2007, 04:53

Re: Liten ångsåg - stora stockar

Inlägg av Anders Johansson »

Vi kan i Sverige också.
Blomstermåla fanerfabrik importerade stock från olika håll av världen för att svarva fanér.
När stockarna kom till hamnen i Kalmar var det viktigt att snabbt få dem till mottagaren så att de inte torkade och sprack.
Allt som kunde rulla gick i tågen och det förekom dubbla, t om tripla Tp (Skröna?).

Här illustrerat med ett tåg som förirrat sig till Hultanäs.
Bild
kvarnstugan
Inlägg: 22
Blev medlem: tis 03 jul 2007, 06:47

Re: Liten ångsåg - stora stockar

Inlägg av kvarnstugan »

Det fanns också rejäla stockar i Småland förr vilket framgår av denna bild tagen 1930 på HvMJ (Hvetlanda-Målilla Järnväg). Notera vagnmärkningen HvSJ (Hvetlanda-Sävsjö Järnväg). HvMJ hade inget eget rullande material utan använde HvSJ:s.
Bild
lars
Inlägg: 48
Blev medlem: tis 10 jul 2007, 17:51

Re: Liten ångsåg - stora stockar

Inlägg av lars »

Jag tror att paternostertypen, den som visas i filmen, i Sverige användes huvudsakligen när timret skulle transporteras vidare på järnväg eller med lastbil, då också höjden mellan vattnet och fordonet inte var särskilt stor. Virket höjdes då med hjälp av krokar fästade på paternosterband.

Den andra typen, keratern, användes när virket skulle föras direkt in sågverket för barkning, om det inte redan var gjort, och sågning. Stockarna hölls fast med hjälp av "piggar" i bandet.

Lars
Skriv svar